En större undersökning som omfattar polisinsatser sedan 1995 belyser tillväxten av våldsbejakande extremism i de spanska enklaverna Ceuta och Melilla i Nordafrika. 66,2 procent av de som gripits i Ceuta och Melilla de senaste tjugo åren (1995-2015) som misstänkta jihadister är spanska medborgare.
Studien OIET (Observatorio Internacional de Estudios sobre Terrorismo) tar alltså död på myten att de flesta gripna i de spanska enklaverna i Nordafrika är utlänningar från något nordafrikanskt land.
Studien OIET grundar sig på polisiära och juridiska rapportera som visar att 32,4 procent är utlänningar varav 27 procent kommer från Marocko. Rapporten visar också att den våldsbejakande extremismen växer i Ceuta och Melilla.
18,2 procent av de polistillslag som har gjorts i Spanien mellan 1995 till 2015 mot extremism och jihadism har varit i Ceuta och Melilla som har 85.000 invånare och där 43 procent respektive 51 procent är muslimer. Därefter följer Barcelona, Madrid, Valencia och Cádiz när det gäller antal polistillslag.
Av de 74 misstänkta jihadister som gripits i Spanien i år har 75 procent haft kontakter med varandra. 41,6 procent har haft något förhållande till en moské. 58,3 procent har marockanskt medborgarskap och 41,6 procent har varit beväpnade.
Enligt experter bakom studien OIET och professorer vid Madrids universitet beror den växande våldsbejakande extremismen i Ceuta och Melilla på att jihadism har fått fotfäste i Nordafrika efter den arabiska våren. Utanförskap, en misslyckad integration och jihadist-propaganda kopplad till migrationsströmmar bidrar till den växande våldsbejakande extremismen.