Efter att den tvåårige pojken Julen hittats död efter att ha fallit ned i ett borrhål försöker myndigheterna kartlägga brunnar och borrhål. Enligt miljöorganisationer kan det finnas upp emot tusen olagliga brunnar och borrhål enbart i provinsen Málaga.

Prospekteringshål gjordes i samband med byggboomen i början på 2000-talet. Med svartbyggen var jakten efter vatten prioritet.

Även jordbruket har under torra perioder varit i stort behov av vatten. Det finns i skivande stund inte några exakta siffror över antalet brunnar och borrhål som har tillverkats.

Efter händelsen med den tvåårige pojken har ämnet aktualiserats. Flera miljöorganisationer som dagstidningen Diario SUR har varit i kontakt med säger att illegala borrhål och brunnar utgör ett allvarligt problem. De räknar med att det kan finnas tusentals enbart i provinsen Málaga även om de betonar att det inte finns några officiella siffror. Registrerade brunnar och borrhål är bara toppen av ett isberg.

Annons

Enbart i området Axarquía öster om Málaga finns det uppskattningsvis 200 illegala borrhål som liknar det som den tvåårige pojken föll ned i.

Greenpeace beskriver dessa olagliga brunnar som stöld av vatten vilket kan medföra problem i framtiden när det gäller vattenförsörjningen.

Det handlar inte bara om kvantiteten utan även kvaliteten. När grundvattnet sjunker med allt fler brunnar ökar koncentrationen av salter.

Myndigheterna har de senaste veckorna fått in allt fler rapporter från allmänheten om olagliga brunnar och borrhål.

När det gäller händelsen med Julen rubriceras det som dödsfall på grund av allmänfarlig vårdslöshet enligt den spanska brottsbalken artikel 142 i Código Penal. Ärendet ligger vid en domstol i Málaga.