Omkring 5.000 judar i Málagaprovinsen har firat Rosh Hashana (”årets huvud”) som enligt judisk tradition är tidpunkten för jordens skapelse. Den firas på första och andra dagen i den sjunde judiska månaden tishri som inträffar i september eller oktober. I år är det tusen år sedan författaren, poeten, filosofen Salomon ben Jehudah ibn Gabirol föddes. Den hebreisktalande kolonin har firat in året 5782. Årets firande startade i måndags i förra veckan.

Enligt judisk tradition skapades jorden på denna dag och det är vid Rosh ha-Shanah Gud bedömer vad människorna har gjort under det gångna året och beslutar vad som skall hända dem under det kommande.

Isaac Benzaquén, är president för den judiska sammanslutningen i Spanien (Federación de Comunidades Judías de España). I en intervju i Diario SUR beskriver han firandet som inte handlar om att gå ut och festa runt.

– Vi granskar vårt samvete och vad vi gjort under det senaste året. Det är försoningsdagar där vi ber om förlåtelse för de synder vi har begått. Firandet har inget med kristenhetens nyår att göra.

Benzaquén är född i Melilla och har en examen vid Málaga universitet (UMA) i ekonomi. Han har varit president sedan maj för judarnas sammanslutning i Spanien. Det finns 45.000 judar i landet varav fem tusen i provinsen Málaga.

Staty i Málaga
Har du besökt Málaga vid något tillfälle har du säkert sett statyn av den judiske poeten och filosofen Ibn Gabirol som står på calle Alcazabilla mitt emot den romerska teatern (bilden). Det här året är speciellt eftersom det är tusen år sedan Ibn Gabirol föddes.

Ibn Gabirol skrev ”Fons Vitae” som är ett sammandrag av judisk tro med referenser till judendomens grundtexter. Den skrevs ursprungligen på arabiska varför författaren ursprungligen togs för att vara en muslimsk filosof.

Han var också en utmärkt poet där han fångade ”fåfängan av jordiska ting”.

Efter att man 1859 upptäckte en latinsk översättning av 'Fons Vitae' 1859 samt en hebreisk översättning av den arabiska texten i Paris nationalbibliotek så var det inledningen till att Ibn Gabirol blev erkänd. Tidigare hade ingen citerat honom.

Salomon ben Jehudah ibn Gabirol som föddes i Málaga kommer att uppmärksammas under året.