Det har nu gått en vecka sedan samhället Lorca i regionen Murcia drabbades av två större jordskalv som orsakade nio människors död och omkring 300 skadade. 80 procent av bostäder, monument och offentliga byggnader har fått skador och verkningarna efter skalven har lämnat många öppna sår.

Myndigheterna uppskattar i nuläget kostnaderna till 650 miljoner euro. Varje dag upprepar sig samma scen; invånare som vandrar utmed gatorna för att prata och ge stöd till varandra, uppger nyhetsbyrån Efe.

Många gator är fulla av bråte och man hör ljudet av hus som rivs. Polisen har fortfarande spärrat av flera områden. Hjälpinsatserna organiseras av Röda Korset och av militärer.

En färgkod (grön, gul och röd) identifierar hur allvarligt skadade de omkring 4.100 byggnaderna i Lorca är. Myndigheterna granskar respektive byggnad för att avgöra graden av skador på husen.

Annons

Ett stort antal människor har valt att inte återvända till sina hem utan bor i tillfälliga tältläger. Köerna är långa till försäkringsbolagen, banker och kommunala myndigheter. Tusentals skolbarn är utan böcker och det kommer rapporter om hur människor drabbats av nervösa sammanbrott.

Trötthet, stress och oro kännetecknar situationen i Lorca. Samtidigt stannar turister till i samhället för att posera framför den skadade kyrkan och ödelagda bostadshus.