Det är första fallet i Spanien där en misstänkt jihadist planerat en massaker och slakt i ett klassrum. En dag ska jag komma beväpnade till klassrummet och döda alla som i USA, hotade mannen. Igår greps Karin El Idrissi Soussi, 27, av spanska antiterroriststyrkor inom nationalpolisen. Han var elev på ett institut och är misstänkt för att ha planerat ett terrordåd.

Han har varit mycket aktiv på sociala nätverk där han har hyllat extrema sunnimuslimer hos den självutnämnda islamiska staten (IS) och dess ledare Abu Bakr al-Baghdadi. Men inte bara det. El Idrissi som är spansk medborgare har nyligen hotat sina kolleger med att begå en massaker liknande de som i USA.

Det är antiterroriststyrkans enhet i Madrid som kom mannen på spåren. Han har glorifierat terrorism men polisen trodde aldrig trodde att han hade kommit så långt som han gjort.

Varningslamporna tändes när polisen upptäckte att El Idrissi nyligen hade rest till Turkiet med avsikt att nå ”kalifatet”. Han hade senare återvänt till Spanien via den turkisk-bulgariska gränsen skriver spanska medier på fredagen.

Annons

När mannen kom tillbaka till Spanien inledde spansk polis tillslaget ”operación Grin”. Han har utbildat sig vid en informationslinje på institutet IES Pradolongo de Usera.

Utredningen visar att mannen har riktat hot på sin skola och hyllat terrorattacken i Frankrike 13 november 2015. Enligt polisen ska mannen ha sagt att den ”islamiska staten är det idealiska tillståndet för en muslim att leva i och uttryckte sin avsikt att kämpa för IS”.

Polisens övervakningsfilmer visar att El Idrissi ”nästan dagligen” gick till ett offentligt bibliotek där han anslöt sig till Internet och besökte jihadistsidor. Dessutom skapade han olika profiler för att dölja sin identitet och sprida jihadistpropaganda och med förhoppningen att Spanien inom en nära framtid skulle bli muslimskt kalifat.