Guardia Civil har i tre operationer beslagtagit 1.400 kilo hasch samt gripit 36 personer som smugglade narkotika från norra Marocko till stränderna i Vélez-Málaga och Rincón de la Victoria.

De kriminella organisationerna använde sig av vanliga fritidsbåtar samt snabba uppblåsbara gummibåtar. I en första operation upptäcktes en misstänkt båt nära kusten vid Rincón de la Victoria och polisen upptäckte en förberedd landningsplats med tillhörande skåpbil. Polisen grep här 17 personer som väntade på att båten skulle angöra stranden, en av männen försökte springa ifrån polisen men blev gripen. Dessvärre upptäckte båtföraren polisens närvaro och hann fly ut till havs.

Nästa ingripande skedde på Playa de la Tiendecilla de Vélez-Málaga, där blev badgästerna förvånade när polisen gjorde ett tillslag på stranden. En skåpbil innehållande balar med 1.200 kilo hasch beslagtogs och 10 personer greps.

I en tredje operation upptäcktes två misstänkta båtar ute på havet av”Centro Operativo de Servicios (COS)”, en övervakning inleddes och sen närmade sig en tredje båt dem och började lasta över balar med hasch. När Guardia Civils båt anlände kastade de balar i havet och två båtar flydde in mot stränderna i Rincón de la Victoria och Almayate, där greps 4 personer. Den tredje båten fångades i hamnen Puerto de la Caleta de Vélez, och där greps 2 personer. Dessutom fiskades det upp 200 kg hasch ur havet.

Annons

I en av båtarna fanns det flera personer med Maghreb-ursprung som i utbyte mot att de smugglades in i Spanien deltog i arbetet med narkotikabalarna.

Som ett resultat av utredningen greps även tre andra medlemmar av de kriminella organisationerna. Dessutom konstaterades det att en av de beslagtagna båtarna hade en dubbel botten under styrpulpeten där de gömde droger.

Totalt greps 36 personer, varav 17 har häktats. Dessa kommer att åtalas för narkotikahandel, tillhörande av kriminell organisation samt människohandel. Det har beslagtagits 1.400 kilo hasch, tre fritidsbåtar, en släpvagn, två skåpbilar, flera nautiska GPS-enheter samt ett stort antal mobiltelefoner.

De som gjorde jobbet var: ”Comandancia de la Guardia Civil de Málaga, de la Compañía de Vélez-Málaga, del Centro Operativo de Servicios (COS) ochl Servicio Marítimo Provincial i samarbete med la Guardia Civil de Melilla”

Bilder: Några av de beslagtagna balarna samt en av de konfiskerade båtarna, foto; Guardia Civil.