Ministerrådet, Consejo de Ministros, har benådat en fängelseintern på begäran av traditionen Nuestro Padre Jesús ”El Rico”. Det är en tradition som innebär att en föredömlig fängelseintern släpps fri lagom till påsken.

Händelsen härstammar från 1789 då påskprocessionerna i Málaga fick ställas in på grund av en epidemi. Men fångarna i Málagas fängelse ville annat. De bad om frisläppning för att få bära statyn av en korsfäst Jesus genom staden. Men något tillstånd fick de inte.

Fångarna trotsade varningarna om pest och sjukdom och bröt sig ut ur fängelset. Därefter bar de statyn genom Málagas gator varefter de frivilligt återvände till fängelsets hålor.

Den dåvarande kungen, Carlos III de Borbón, blev så imponerad då han hörde om fångarnas insats att han beslöt sig för att belöna dem på något vis. Kungen föreslog därefter att det varje år skulle frisläppas en fånge som hade gjort sig förtjänst av en ny möjlighet i frihet. Fången blir frisläppt genom ”Nuestro Padre Jesús El Rico”.

Annons

Den benådade fängelseinternen är en man som fick tre och ett halvt års fängelse för bedrägeri. Brottet inträffade mellan 1993 och 1995.

Justitiedepartementet, Ministerio de Justicia, utnämning av ”El Rico” bygger på uppgifter från domstol och åklagare. Benådningen är under förutsättning att den tidigare dömde inte begår något brott de närmaste fyra åren.

Ministerrådet godkände att ytterligare två tidigare dömda släpps fria lagom till påsk enligt uppgifter i Boletín Oficial del Estado (BOE).

Det var efter begäran från broderskapen, Cofradía de Jesús Resucitado y María Santísima de la Asunción, i Nerja, samt Hermandad del Cristo del Amor y la Virgen de la Caridad, i Marbella.