En 63-årig svensk företagare på Costa del Sol har dömts till tre års fängelse vid Stockholms Tingsrätt. Tillsammans med tre andra har Spaniensvensken länsat dödsbon på över 60 miljoner kronor och på så sätt lurat Allmänna arvsfonden och Frälsningsarmén. Spaniensvensken döms till tre års fängelse för medhjälp till grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning, medhjälp till grovt bedrägeri och medhjälp till urkundsförfalskning.

Våren 2009 berättade Svenska Magasinet om hur flera skandinaver på Costa del Sol vittnat om att den 63-årige svenske mannen ska ha lockat dem att skriva på dokument med att de skulle få pengar från dödsbon i Sverige. De skrev på dokument och fick även mindre summor pengar. Att locka med pengar har varit en morot i att komma över namnunderskrifter som sedan har används för att komma över pengar från ett tjugotal dödsbon i Sverige.

63-åringen berättade under rättegången att han vid 20 tillfällen har värvat människor att ställa upp som testamentstagare. Han har således värvat sin mor, sin broder, broderns svärfar och dennes sambo, sin syster, en av systerns anställda, sin dotters två pojkvänner och dennas väninna, en före detta flickvän och en bekant till henne, en flickvän, sju bekanta och en bekants bror. Han hade uppfattningen att det var lagligt.

För varje testamentstagare strömmade det in pengar på 63-åringens konto.

I somras avkunnades domen. Bland de dömda ingår förutom Spaniensvensken en Lidingöjurist och hans huvudkompanjon, en värderingsman. Dessa två döms till sex år och sex månaders fängelse. En fjärde man döms till villkorlig dom för medhjälp till bedrägerierna.

Genom förfalskade testamenten har de tillskansat sig pengarna som betalats ut av Allmänna arvsfonden under åren 2000 till 2008. I målet har det funnits 22 målsägande bestående av anhöriga, Allmänna arvsfonden och Frälsningsarmén.

I fallet med Frälsningsarmén hade en kvinna från Lidingö testamenterat bort hela sin förmögenhet på tio miljoner kronor till ändamålet. Dessa pengar lade gärningsmännen beslag på genom ett falskt testamente.
Det framkom i domen att pengarna använts till lyxkonsumtion som resor och märkeskläder.

Den 63-årige Spaniensvensken döms till tre års fängelse. Domen är överklagad. Läs mer här