Sprickan är total mellan de regionala partierna socialdemokratiska PSOE och Förenade vänstern IU. Efter att Andalusiens president Susana Díaz på måndagen utlyste nyval och upplöste parlamentet har idag Förenade vänsterns regionala partiledare i Andalusien hållit presskonferens.

Diego Valderas, Rafael Rodríguez och Elena Cortés blev under måndagen entledigad från sina regionala regeringsposter i Andalusiens parlament. Valderas tillsammans med sina partivänner Cortés och Rodríguez anklagar idag Susana Díaz för att vara girig och självisk.

Vänsteralliansen i Andalusien har spruckit. Diego Valdez, som var den första att tala på tisdagen, anklagade PSOE för att ha ”kastat bort den överenskomna kompromissen” skriver nyhetsbyrån Europa Press.

Sprickan i den andalusiska vänstern kommer samtidigt som protestpartiet Podemos växer och tar röster från framför allt PSOE. Det utlysta regionvalet den 22 mars ser i dagsläget svårt att förutsäga.

Annons

Andalusien har som region sedan demokratin infördes i Spanien under alla år haft vänsterstyre. Regionen brottas med landets högsta arbetslöshet.