Torrox är på god väg att växa förbi grannkommunen Nerja. Torrox förväntades nå över 22.000 invånare i januari. Vid årsskiftet hade Nerja 22.176 invånare.

Torrox är den kustkommun som växer mest.

Tillsammans med Frigiliana är Torrox och Nerja en triangel öster om Málaga med turism och jordbruk. Det finns många historiska och ekonomiska band mellan kommunerna. Och invånarna har ofta släktband över kommungränserna.

Sett till folkmängd är Torrox den kommun som upplever den största tillväxten av de tre. Det beror ofta på det större utbudet av bostäder. Faktum är att det finns flera tusen människor från Nerja som är bosatta i Torrox eftersom fastighetspriserna är mer överkomliga.

Läs mer: Torrox vill bli östra Solkustens inneställe

Annons

Ett fenomen som liknar det i Málaga där många arbetar men är bosatta i Torremolinos, Rincón de la Victoria och Alhaurín de la Torre.

När Torrox kommunfullmäktige på måndagen röstade igenom budgeten för 2024 berättade borgmästaren Óscar Medina (PP) att kommunen för tredje året i rad är den turistkommun på Solkusten som växer mest i procent i antalet nya invånare. Senaste året visade Torrox en ökning med 4,7 procent.

I januari 2015 hade Torrox något över 15.000 invånare som nu har växt till 22.000.

– Nära två av fem invånare i Torrox har flyttat hit under de senaste åtta åren, säger borgmästaren.