Covid-19-pandemin som följdes av kriget i Ukraina med stigande priser följs nu av svår torka i Spanien. Den torraste aprilmånaden sedan 1961 drabbar Spanien hårt inom främst jordbruket och boskapsskötseln.

Stigande arbetslöshet samtidigt som priserna stiger på ris, frukt, grönsaker och olivolja ytterligare. Matpriserna som redan har stigit med 20 procent på bara ett år kommer att öka ytterligare på grund av brist på regn. Samtidigt uteblir arbetstillfällen för säsongsarbetare inom jordbruket.

Under de första 16 dagarna i april föll det i genomsnitt fem mm regn per kvadratmeter i Spanien. Det är en siffra som motsvarar 15 procent av genomsnittet.

Men problemet är inte bara april månads knappa nederbörd. Det är ett mönster de senaste åren med allt mindre nederbörd. Och det är landsbygden som ligger i fronten i kampen om vilken påverkan brist på vatten får på ekonomin.

Annons

Redan nu så står det klart att årets spannmålsskördar i delar av Andalusien, Extremadura, Castilla-La Mancha och Murcia har gått förlorade.

– Om det inte blir regn snart kommer 80 procent av Spaniens spannmålsskördar att gå förlorade, säger Juanjo Álvarez, sekreterare vid jordbruksorganisationen Asaja.

I olivträdens epicentrum Jaén så beräknas produktionen störtdyka med 50 procent.

– Det gör att många olivoljeproducenter försöker sälja sina produkter till utlandet som premiumkategorier för att få någon lönsamhet alls, säger professor Eduardo Irastorza vid OBS Business School.

Med torkan följer restriktioner som begränsar konstbevattningen vilket i sin tur gör att produktionen av majs och ris minskar stort.

Nyligen togs beslut i Lérida i Katalonien att stänga konstbevattningen av 70.000 hektar, ett beslut som aldrig tidigare har tagits.

Torkan får stora konsekvenser. Fruktträd är de som kräver mest vatten vilket betyder att apelsiner, citroner tillsammans med jordgubbar och tomater är några av de livsmedel som kommer att bli dyrare.

Utan regn finns det inga betesmarker vilket tvingar boskapsuppfödare att köpa foder som bidrar till ökade kostnader av kött, mjölk och ost.

Sammanfattningsvis väntar stigande matpriser i Spanien. Då har livsmedel som olivolja, 32%, baljväxter, 28%, och mjölk,31% redan stigit mycket det senaste året trots att Spaniens regering har infört momssänkningar.

Regeringen hade hoppats på att matpriserna skulle stabiliseras. Det är en förhoppning som har ”torkat bort” i och med de uteblivna regnen.