Vinerna från bodegan Jorge Ordóñez i Vélez Málaga får bra betyg på löpande band. Vinkritikern Robert Parker som är en av de mest inflytelserika i världen har återigen uppmärksammat ett vin som kommer från provinsen Málaga.

Nu är det ett sött moscatel-vin med namnet Nummer 4 Esencia årgång 2011 som får 96 poäng av vinexperten. Det beskrivs som ett av de mest unika som bodegan har framställt.

Victoria Ordóñez, direktör vid bodegan, säger att det är bara tredje gången som detta vin har framställts vid vinhuset. Anledningen är att det behövs en större skörd då det går åt 30 till 35 kilo av druvan moscatel till varje butelj på 375 milliliter. Tidigare årgångar är 2004 och 2005.

1.022 flaskor kunde produceras 2011. Parker beskriver vinet som ”sött och med tät smak, men också ljust, subtilt och komplext”. Priset ligger på 40 euro.

Annons

Vinet framställs av druvor som kommer från de äldsta vinstockarna i Almáchar och som växer på sluttningar på mellan 500 till 900 meters höjd. Parker beskriver framställningen som mycket komplicerad och vinet mognar på franska ekfat under 24 månader.

Parker har även provat moscatel-vinet Nummer 3 Viñas Viejas som får 94 poäng och betyget ”superbt vin”. Vinet är mycket balanserat med stor harmoni mellan sötma och syrlighet.