Tolv hot mot Spanien har ledare för Al Qaida och islamiska staten IS riktat mot Spanien hittills i år. Målet är ”återerövringen” av Al Andalus och att utrota de otrogna. Utöver de tolv hoten ska läggas ytterligare hot mot Spanien genom sociala nätverk av ”ensamvargar”.

Det visar en färsk rapport från professor Manuel R. Torres som ingår i forskargruppen GESI kring internationell säkerhet (Grupo de Estudios en Seguridad Internacional) och som har granskat jihadist-propaganda sedan 1994.

En analys över året 2015 visar att hotbilden låg på samma nivå under de nio första månaderna men att hotbilden har ökat en aning sedan september. Då publicerade ledaren för Al Qaida, Ayman Al Zawahiri, en film riktad till den muslimska befolkningen att genomföra en ”islamistisk vår” och att ta kontroll över Al Andalus.

Ytterligare hot mot Spanien har handlat om heligt krig och korståg i Spanien med bilder från terrorattentatet i Madrid 2004 som har publicerats för att påminna vad de otrogna kan råka ut för i framtiden.

Annons

Inrikesdepartementet uppger att hotbilden i dagsläget ligger på en fyra (hög) på den femgradiga skalan.