Små städer och byar med liten eller ingen polisnärvaro har blivit ett populärt mål för tjuvarna.

För de 336 invånarna i Alcolea del Pinar som ligger i provinsen Guadalajara i Regionen Kastilien.La Mancha har stölderna blivit ett stort problem.

I helgen som gick höll invånarna i byn ett stormöte för att diskutera vad man skulle göra åt inbrottsvågen som plågade byn. Samtidigt som invånarna var på mötet slog tjuvarna till igen och stal 300 liter olja som skulle användas att värma upp kyrkan med.

De sista veckorna har det varit inbrott i två hus, en bank, flera fordon och en kontrollstation. Nu har byborna fått nog och planerar en demonstration den 8 december framför den nedlagda polisstationen med krav på att myndigheterna gör något.

Annons

Men stölder på landsbygden förekommer på fler ställen. Just nu pågår en inbrottsvåg på landsbygden runt städerna Coín och Alhaurin el Grande i Málagaprovinsen. Där spekuleras det i att det torde vara två olika ligor eftersom inbrotten sker på olika sätt. Den ena ligan förstör inget utan stänger till och med lådor och skåp efter sig, medan den andra gör omfattande skadegörelse.

Bildtext: Alcolea del Pinar (Guadalajara).