Den 16 juni 1874 inleddes arbetet med att bygga plaza de toros de La Malagueta som är en av de mest kända byggnaderna i Málaga. Sedan några månader pågår renoveringsarbetet av arenan som inte bara används för tjurfäktningar. Den har fått tillbaka sin gamla tegelröda färg på fasaden som det var tänkt att arkitekten Joaquín de Rucoba ville ha det.

I morgon lördag kommer arenan att vara värd för en musikalisk föreställning som kommer att bli det första testet av fasadens konstnärliga belysning och utseende som det var från början. 143 nya belysningsarmaturer är uppe som kan ändra färg beroende på vad som önskas.

För att fira att arenan i år fyller 145 år kommer en minnesvärd föreställning att hållas som börjar klockan 21.30. En storskärm är uppsatt som ska visa historiska ögonblick.

Under ledning av Málagas symfoniorkester blir det både zarzuelas och pasodoble. Sopranen Lourdes Martín-Leiva och tenoren Luis María Pacetti uppträder.

Annons

Budgeten för renoveringen av arenan ligger på 4,4 miljoner euro och den väntas vara slutförd i juli månad lagom till att ferian inleds i augusti. Plaza de toros de La Malagueta har utmärkelsen Kulturobjekt, Bien de Interés Cultural.

Förutom tjurfäktningar används arenan till andra evenemang som musik, dans och möten. Även kända operetter har framförts då kulisserna ger en extra krydda åt föreställningar som Carmen.

I rundeln under läktarna finns tapasbarer, restaurang, konsthall, muséer och två konferenssalar som tar 160 respektive 50 personer.