Tio personer, två greker och åtta italienare, omkom i samband med att ett grekiskt NATO-plan störtade på eftermiddagen vid flygbasen Los Llanos (Albacete) i sydöstra Spanien. Försvarsdepartementet bekräftar händelsen som inträffade klockan 15.18 då planet, en F-16 förlorade höjd efter start och kraschade in i en hangar där flera andra flygplan stod uppställda. Utöver de omkomna skadades 13 personer varav sju allvarligt. De skadade är från Grekland och Italien.

Tre av de skadade har transporterats till sjukhuset Hospital de Hellín för rökskador. Sjukhuset Hospital Universitario i Madrid-förorten Getafe förberedde sig på att ta hand om svårt brännskadade.

Samtliga omkomna deltog i en utbildning under namnet TLP (The Tactical Leadership Programme) för att utveckla NATO-piloter. Flygplanet av modellen F-16 störtade vid en plattform där flera andra flyg med personal stod uppställda.

Vid 19-tiden på måndagskvällen rasade en brand i området och brandförsvaret var på plats för att släcka elden på grund av mängden bränsle. Ambulanshelikoptrar, ambulanser och sjukvårdspersonal arbetade på olycksplatsen skriver dagstidningen ABC.

Annons

Även två franska plan deltog i övningen och blev tvungna att flyga till flygplatsen San Javier i Murcia på grund av olyckan.

Stabschefen för spanska flygvapnet general Javier García Arnaiz anlände under kvällen till olycksplatsen.

TLP-programmet är utvecklat i tio länder: Belgien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Grekland, Storbritannien, Italien, Spanien och USA. Det är bara i Albacete som utbildningen sker i Spanien. Utbildningen inleddes den 19 januari och skulle avslutas den 13 februari. Totalt deltar 750 personer.