Spansk polis grep under fjolåret 317 personer varav åtta svenskar som var efterlysta för mord, narkotikabrott, sexbrott och bedrägerier. En klar majoritet av de kriminella var utlänningar. Av dessa 317 var 270 efterlysta från andra länder som Rumänien (45), Storbritannien (35), Italien (27), Frankrike (22) och Tyskland (21) förutom andra länder som exempelvis Sverige (8).

Under januari grep spansk polis 30 efterlysta personer. 26 av dessa var det utfärdad arresteringsorder på i ett annat land medan fyra söktes av spanska myndigheter. En av de senast gripna är Ioan Clamparu, 43, som var efterlyst i hela världen i samband med en stor kopplerihärva. Även García Barata som mördade en taxichaufför i Salamanca kunde gripas i Ponferrada efter att polisen gått ut och frågat allmänheten om tips.

Enligt uppgifter till Svenska Magasinet har fem svenskar gripits i Spanien hittills i år.

Det är polisenheten Grupo de Localización de Fugitivos som arbetar med att lokalisera efterlysta brottslingar i Spanien. Nu publicerar spanska Inrikesdepartementet ett pressmeddelande där man ber om hjälp att lokalisera tio efterlysta:
Oscar Santacruz Juan, 40.
Omar Tebar Tomas, 28.
Antonio Jesús Barge Valdés, 47.
Dietmar Linke, 47.
Dritan Rexhepi, 33.
Yolanda Payan Castellanos, 50.
Kevin Thomas Parle, 33.
Julio González Rubio, 44.
José Manuel Canela Vázquez, 40.
Christopher Guest More, 36.

Annons

Tips kan lämnas anonymt på e-postadressen: fugitivos@policia.es eller på tlf 915 822 510. Efterlysta i Sverige