Hjälper Spanien Venezuela att bli av med en oppositionspolitiker eller hjälper Spanien oppositionen? Och är Venezuela en diktatur?
Den spanska utrikespolitiken skapar en del frågor.
Tidigare i veckan sa Venezuelas vicepresident Delcy Rodríguez att Spanien inte har ”räddat” oppositionspolitikern Edmundo González Urrutia när denne kom till Spanien. Han flydde inte, betonade Rodríguez, utan fick resa efter förhandlingar med den spanska regeringen.
Läs mer: 120.000 venezuelaner har sökt asyl sedan 2018
Då hade den spanske utrikesministern José Manuel Albares beskrivit González resa till Spanien som ett resultat av den spanska regeringens insatser vilket man hoppades skulle ge applåder.
Ny version
I efterhand har Albares kommit med en ny version att myndigheterna gav tillstånd för Edmundo González plan att landa i Madrid. González hade dessförinnan uppehållet sig på Nederländernas ambassad och inte på Spaniens som det först sades.
Den gamle sosseledaren i Spanien, José Luis Rodríguez Zapatero, som har haft nära relationer med Nicolás Maduro ska ha varit någon form av medlare. För att hjälpa Maduro för att bli av med en oppositionsledare eller för att hjälpa Edmundo González att lämna Venezuela, ja här går åsikterna isär.
Leopoldo López Gil, en tidigare oppositionspolitiker i Venezuela och EU-ledamot säger i en intervju på söndagen i Diario Sur att “Zapateros roll är mycket kontroversiell, han identifierar sig med Maduros intressen.
Att få i väg obekväma oppositionspolitiker från Venezuela är något som regimen där tidigare har prioriterat.
Nederlag
Den spanske oppositionsledaren Alberto Nuñez Feijoo fick igenom i veckan att kongressen skulle rösta för att Edmundo González är Venezuelas valde president och att valet den 28 juli var fusk.
Med stöd av de annars Sánchezvänliga regionala partierna PNV och Coalición Canaria röstade kongressen ja till förslaget som var ett nederlag för Sánchez och flera av dess stödpartier på yttersta vänsterkanten.
Den som har stått upp är försvarsministern Margarita Robles som i veckan kallade Venezuela för en diktatur. Det har i sin tur bidragit till en ny diplomatisk konflikt mellan Venezuela och Spanien.
Omkring 400.000 venezuelaner lever i Spanien varav flera oppositionspolitiker.
Här är samtliga diplomatiska konflikter sedan 2019
December 2019, Bolivia
Regeringen i Bolivia önskar de två spanska diplomaterna Cristina Borreguero och Álvaro Fernández som icke önskvärda, ”non gratas”, anklagats för att ha försökt smuggla ut ex-presidenten Evo Morales tidigare regeringsministrar som tagit sin tillflykt till Mexikos ambassad i La Paz. Spanien svarade med att önska tre bolivianska diplomater som icke önskvärda.
Februari 2020, Marocko
Vice regeringschefen Pablo Iglesias och statssekreteraren i socialdepartementet, Nacho Álvarez, tog emot Suilma Hay Emhamed Salem, ”socialminister” i Saharawi Arab Democratic Republic (SADR), i Västsahara, en stat som Spanien officiellt erkänner, vilket bidrog till att Marocko surnade till.
November 2020 Marocko
Pablo Iglesias twittrar om att det utan dröjsmål bör hållas en fri, rättvis och opartisk folkomröstning Västsaharas självbestämmande. En tweet som väckte ilska i Marocko, som vägrade träffa Pedro Sánchez i december.
April 2021 Marocko
Västsaharas befrielserörelse Polisario och ledaren Brahim Ghali landade på militärbasen i Zaragoza den 18 april med ett sjukvårdsplan från Algeriet. Senare lades han in på sjukhuset San Pedro de Logroño under falskt namn.
Februari 2022 Mexiko
I början av 2022 tryckte Mexikos president Juan Manuel López Obrador på pausknappen för de diplomatiska förbindelserna mellan båda länderna. Den diplomatiska nedkylningen varade i månader med kraftiga ordalag från den mexikanske presidenten där han attackerade kung Felipe VI, regeringen i Pedro Sánchez och ”plundringen” som spanska företag utför.
Mars 2022 Algeriet
Den bilaterala krisen började i mars 2022 efter brevet från Pedro Sánchez till kungen av Marocko, Mohamed VI, där han var positiv till en autonom plan för Sahara och indirekt sa att Västsahara tillhör Marocko. Algeriets president, Abdelmajid Tebboune, beordrade att Said Moussi, hans ambassadör i Spanien skulle kallas hem. Algeriet gör också anspråk på Västsahara.
November 2023 Israel
Israel kallar hem sin ambassadör i Madrid för samråd och förvärrar den diplomatiska krisen med Spanien. Benjamin Netanyahus regering beskrivs som ”skamlig” och Sánchez uttrycker ”uppriktiga tvivel” om att offensiven mot Gaza respekterar internationell humanitär rätt.
December 2023 Italien
Den spanska regeringschefen Pedro Sánchez viftar med det rörda korten och säger att i Italien är det extremhögern som styr. Med uttalandet på spansk statstelevision öppnade Pedro Sánchez en ny diplomatisk konflikt. Italiens vicepresident och utrikesminister Antonio Tajani svarade med viss ilska och ifrågasatte om rättsstatsprincipen respekteras i Spanien. Italienska medier talade om en diplomatisk kris, även om spänningen inte eskalerade.
Maj 2024 Argentina
I maj sprängdes broarna mellan Madrid och Buenos Aires efter att transportministern Óscar Puente antytt att Milei intagit ”ämnen”. Några anklagelser som regeringen i Argentina att gå i taket och som i sin tur riktade anklagelser mot Sánchezregeringens uppgörelser med katalanska separatister.
Maj 2024 Israel
I maj godkände den spanska regeringen Palestina som en stat. De försämrade diplomatiska banden med Tel Aviv försvagades ytterligare efter att yttervänsteralliansen Sumars partiledare och landets andre vice regeringschef Yolanda Díaz sagt att hon vill se en palestinsk stat i frihet ”från floden till havet”, en gammal proklamation om ett nytt arabiskt land som sträckte sig från Jordanien till Medelhavet.