Spansk polis är på väg att avslöja omfattande skattebedrägeri och penningtvätt vid företaget Vitaldent som beskrivs som ett banbrytande företag med tandvårdskliniker över hela Spanien. Polistillslaget går under namnet ”operación Topolino” och under gårdagen greps tretton personer misstänkta för bedrägerier på över tio miljoner euro.

Ekobrottsmyndigheten har kommit över 1,2 miljoner euro i kontanter plus klockor, 36 bilar och ett flygplan.

Tillslaget gjordes mot huvudkontoret i Las Rozas (Madrid) och bland de gripna ska även företagets grundare och ägare Ernesto Colman vara enligt spanska medier. Enligt polisens utredare och skattetekniker ska företaget ägnat sig åt skattebrott, penningtvätt och bedrägerier.

Svarta pengar har tvättats vita genom köp av över 200 gårdar i Spanien eller genom att ha placerats på bankkonton i 25 banker i bland annat Luxemburg och Schweiz. Vitaldent har 364 tandvårdskliniker i Spanien där 131 ägs medan de övriga drivs av franchisetagare. Kedjan har nära hundra kliniker i Portugal, Italien och Polen.

Annons

Tandvårdsbranschen i Spanien som beskrivs som överetablerad har drabbats av flera skandaler senaste tiden. I januari stängdes nio kliniker vid Funnydent på grund av stora bankskulder vilket gjorde att tusen patienter inte fick behandlingar avslutade. Kedjans grundare Cristóbal López greps för bedrägeri.

På tjugo år har antalet tandvårdskliniker i Spanien ökat med 120 procent. Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar en tandläkare på 3.500 invånare. I Spanien finns en tandläkare på 1.367 invånare.

Spanien har i dagsläget 35.000 tandläkare vilket kan jämföras med 13.500 för 20 år sedan.