Uppskattningsvis 15.000 bilar, enligt polisen, deltog i de runt 50 demonstrationer som arrangerades på söndagen för att betona ”föräldrarnas rätt att besluta om utbildning av sina barn”.
”Det är en lag som strider mot utbildningsfriheten och som har utarbetats mitt under pandemin utan folkets samförstånd”, säger Antonio Amate, samordnare under plattformen Más Plurales som arrangerade ett femtiotal manifestationer över landet igår.
Målet, med ”den sista chansen”, är att stoppa den nya skolreformen före 23 december då den åttonde skolreformen i demokratisk tid väntas gå igenom vid omröstningen i senaten.
”I stället för Lomloe (skolreformen, red anm.) vill vi ha mer mångfald, mer frihet och mer jämlikhet” ropade demonstranterna.
– Vi vill ha rätt att bestämma var våra barn ska utbildas, säger föräldrarna till Lucía, Pedro och Irene, samtliga under tio år.
Syftet med den nya skolreformen Lomloe, eller Ley Calaá efter utbildningsministern, är att minska andelen elever som tvingas gå om. Det gör man genom att minska kraven. Kastilianskan som huvudspråk tas bort och offentliga skolor ska främjas framför privata initiativ.
Den tidigare skollagen tillät att antalet elevplatser berodde på efterfrågan och föräldrarnas val. Framöver blir det myndigheterna som reglerar intagningen av elever och till vilken skola. Kritikerna menar att det är att gå emot föräldrars frihet att välja skola.