Pedro Sánchez väntas bli omvald till partiledare för det spanska socialistpartiet efter att på söndagen vunnit primärvalet med 50,2 procent av rösterna. Formellt kommer han att utses vid partikongressen som hålls 17-18 juni.

Av Patxi López, Pedro Sánchez och Susana Díaz fick Sánchez klart flest röster på söndagen när partimedlemmar fick rösta. Den andalusiska regionalpresidenten Susana Díaz fick 39,9 procent och den baskiske politikern och tidigare talmannen i parlamentet Patxi López 9,9 procent.

Pedro Sánchez bedöms vara den mest stridbare av de tre kandidaterna till partiledarposten. Att Sánchez vann primärvalet beskrivs som en klar seger, även som en stor överraskning då han tidigare har varit partiledare men saknade förtroende i partistyrelsen.

Nu har samtliga aktiva partimedlemmar över hela Spanien sagt sitt och nu återstår det att se vilken väg Pedro Sánchez tar med partiet. Om det blir ett mitten-vänster-parti eller om det börjar röra sig ut mot vänstern och kan tänkas samarbeta med vänsterradikala Podemos.

-Imorgon börjar förnyelsearbetet av PSOE och för att förändra Spanien och vi ska nå dit genom att hålla samman, sa Pedro Sánchez vid sitt segertal på söndagskvällen.

PSOE har tappat stora väljarskaror de senaste åren. I opinionsundersökningar tävlar PSOE med Podemos vilket av partierna som är Spanien näststörsta parti efter regeringspartiet och högerpartiet Partido Popular.

För Pedro Sánchez handlar det i första hand om att sluta leden och ena det splittrade socialistpartiet och att få över besvikna vänsterväljare från Podemos och det liberala mitten-höger-partiet Ciudadanos.