Under 16 år var Antonio Luna mordutredare inom nationalpolisen i Fuengirola. Vid lokalvalet 28 maj kandiderar han som Vox borgmästarkandidat. Jag trodde aldrig att jag skulle engagera mig politiskt. Men jag vill att mina barn ska växa upp i ett tryggt Spanien och Fuengirola, säger Antonio Luna i en intervju för Svenska Magasinet.

Den 28 maj hålls lokalval i Spanien. Svenska medborgare som är mantalsskrivna i Spanien och inskrivna i röstlängden får delta i lokalval och i valet till Europaparlamentet.

Under flera år var PSOE och Partido Popular dominerande i det som beskrivs som Spaniens tvåpartisystem.

2013 lämnade Santiago Abascal Partido Popular för att grunda Vox. Några år senare grundades Podemos. Liberala Ciudadanos hade startat som ett regionalt katalanskt parti 2006 och fick vind i seglen nationellt 2017 för att kollapsa 2019.

Annons

Vox och Podemos som är landets tredje och fjärde största parti befinner sig på var sin kant på den spanska politiska skalan.

I medier framställs Vox i regel som högerextrema eller högerradikala. Vad säger du om den beskrivningen?

– Det är etiketten som media klistrat dit, säger Antonio Luna och skakar på huvudet.

När Partido Popular har dragit sig in mot den politiska mitten för att locka s-väljare har en del som tidigare röstat på PP valt Vox.

– Vi är ett liberalt, konservativt högerparti som försvarar Spaniens enhet.

– Vi betonar personlig säkerhet på gator och torg, att vi ska kunna röra oss fritt utan att känna fruktan för våld och brott. Det gäller för oss alla. Invånare, turister, besökare och svenskar.

När jag nyligen besökte en Köpa Hus Utomlands-mässa i Sverige sa flera besökare att det är otryggheten i Sverige som får dem att lämna landet. Hur ser du på det som tidigare polis?

– Jag är medveten om Sveriges problem med gängkriminella. Det har blivit ett stort problem i det svenska samhället. Så var det inte tidigare.

– En säkrare stad (Una ciudad más segura) har vi som första punkt på vårt valprogram i Fuengirola. Även här märker vi ökat våld. Vi måste ta tag i situationen innan det ärt för sent. Därför kräver vi utökad kameraövervakning och bättre belysning.

Den 13 september 2018 mottog Antonio Luna utmärkelsen Cruz al Mérito Policial con Distintivo Blanco. Utmärkelsen hänger på Antonios kontor i kommunhuset i Fuengirola.

Antonio Luna menar också att Vox är det enda partiet som helt försvarar och skyddar privat egendom. Bland annat vill de utöka domstolarna och polisens befogenheter att inom 24 timmar få ut bostadsockupanter, så kallade ”okupas” som har blivit ett gissel i Spanien.

Enligt siffror från Sistema Estadístico de Criminalidad anmäldes under fjolåret 2022 hela 16.726 bostadsockupationer i Spanien. Det var en minskning med 3,2 procent jämfört med 2021 då 17.274 rapporterades men en rejäl ökning sedan 2006 med 9.918 rapporterade fall. Katalonien har flest fall (7.005) följt av Andalusien (2.502).

– Ockupanter skapar bekymmer och kan bidra till osäkerhet för den som tänker köpa bostad i Spanien.

Frihet under ansvar

Antonio Luna talar om kulturer.

– Alla kulturer är inte lika. Det finns kulturer som inte respekterar kvinnor och ger dem den frihet de har rätt till.

Frihet betyder så mycket. Det betyder också ansvar att följa grundlagen eller den spanska konstitutionen.

– Det gäller för oss alla. Även för migranter. Alla är vi lika inför lagen.

Vox syns ofta på gator och torg. Vad säger folk som kommer fram till er?

– Jag tror det är samma sak som i Sverige. Det är säkerhet, trygghet, arbetslöshet och ekonomi. Men också egenföretagare som kämpar med ekonomin. Det är avgifter för att ha bord och stolar vid utomhusserveringar.

– Men också orättvis konkurrens där butiksägare betalar avgifter när samtidigt förfalskade varor och kopior säljs av gatuförsäljare som inte betalar en euro i avgifter. Det är en illegal verksamhet som fortsätter utan att någon sätter stopp. I flera kommuner ser polisen mellan fingrarna.

Vox vill också ta bort Plusvalía som är en kommunal värdestegringsskatt vid försäljning. Den förändrades hösten 2021 men för flera kommuner är det fortsatt en viktig inkomst.

En säkrare stad (Una ciudad más segura) har vi som första punkt på vårt valprogram i Fuengirola, säger Antonio Luna, här vid Vox kontor i Fuengirolas kommunhus.

Fuengirola behöver också en ny busstation.

– Det är vansinne att den gamla busstationen mitt i centrum fortsatt existerar. Eftersom Fuengirola är slutstation på pendeltågslinjen är det många bussar som utgår från Fuengirola och vidare mot Marbella, som saknar tåg. Dessutom saknas det tillräckligt med bänkar där äldre personer kan sitta medan de väntar på bussen.

– Om vi har en klimatförändring som det talas om borde ju ett utbyggt pendeltåg västerut få högsta prioritet. Men ingenting händer, säger Antonio Luna kritiskt.

Den nuvarande saluhallen är ovärdig för en kustkommun som Fuengirola. Dessutom har Mijas tillsammans med Fuengirola över 160.000 invånare som stundtals är betydligt fler med vinterboende och turister.

– Det borde vara en självklarhet att Fuengirola/Mijas har ett sjukhus. Nu är vi hänvisade till Marbella eller Málaga.

Vid senaste kommunalvalet i Fuengirola fick Vox 5,75 procent av rösterna. Nu ska partiet växa ytterligare.

– Ungdomar visar allt större intresse för oss. De har ju framtiden framför sig och är oroliga för hur samhället utvecklar sig, säger Antonio Luna avslutningsvis.

Läs mer inför kommunalvalet

PSOE: Pérez vill ha ett Málaga för invånarna och inte för turisterna

Partido Popular: Elías Bendodo vill se nya p(p)olitiska vindar i hela Spanien

Podemos: Fokus på grön politik