Det kan bli intressanta rättegångar framöver efter att domaren María Servini de Cubría i Argentina vill ställa ett 20-tal spanska före detta politiker och höga tjänstemän inför rätta. Domaren hänvisar till universell jurisdiktion som tillåter rättsväsendet i ett land att pröva brott mot mänskligheten i andra länder.

En av de som riskerar att utlämnas till Argentina är José Utrera Molina (i mitten på bilden) som är bosatt i Málaga.
”Det är förtal och ett angrepp på min heder och samvete” säger Molina som inte utesluter lämpliga rättsliga åtgärder i sitt svaromål. Molina var bland annat bostadsminister i Francoregeringen i början på 1970-talet.

Fallet handlar om fem arbetare som dödades av polis utanför en kyrka i samband med en strejk i den baskiska staden Vitoria. Den argentinska domaren anser att den tidigare inrikesministern Martin Villa gav order om polisaktionen och har begärt honom utlämnad men Villa försvarar sig med att han inte hade befälet över polisen.

Villa var en ledande politiker i Francoregeringen. Han säger att han är redo att försvara sig mot anklagelserna.

Annons

Spaniens justitieminister Rafael Catalá kommenterade fallet i onsdags med att Spanien motsätter sig att utleverera dessa medborgare till Argentina. Spaniens inrikesminister Fernández Díaz tillägger att de tilltalade omfattas av amnestilagen Ley de Amnistía från 1977.

De 20 tidigare högt uppsatta medlemmarna av Francoregimen, varav åtta tidigare ministrar, anklagas för mord, tortyr och kidnappning av barn. De riskerar dömas till fängelsestraff på mellan åtta år till livstids fängelse.