Svensk åklagare och polis har inlett ett samarbete med en domstolsmyndighet i Santa Cruz på Teneriffa samt med nationalpolisen efter att flera mycket värdefulla religiösa konstverk som stulits i Sverige har hittats i en lägenhet i Santa Cruz. Det skriver dagstidningen La Provincia.

I förra veckan besökte svensk åklagare och polis tillsammans med en konstexpert Teneriffa för att hålla förhör med den person i vars lägenhet de stulna konstföremålen har hittats.

Den misstänkte är bosatt i området Cepsa i stadsdelen Somosierra. I mannens bostad har många antikviteter hittats som har försvunnit från kyrkor i Sverige. Mannen är inte frihetsberövad.

Polisen har beslagtagit flera konstverk i mannens bostad. Ett av konstverken skulle skickas till en potentiell köpare.

Annons

Mannen är känd hos polisen sedan tidigare då han 2005 dömdes till nära fem års i fängelse för stöld, grovt häleri och grov smuggling i Västernorrland. Mannen flyttade till Sverige på 1970-talet och återvände senare till Teneriffa med stulna konstföremål.

I Sverige kallas mannen för ”kyrktjuven”. Stölderna inleddes 1994 vid kyrkor i främst Härnösands stift.

I dagsläget pågår en utredning vid en domstol i Santa Cruz. Svensk och spansk polis försöker skapa sig en bild vad värdet är på den samlade konsten som hittades i mannens bostad och om det är han som ligger bakom stölderna.

Det finns också uppgifter på att mannen ska ha en lagerlokal i Sverige.