Spanien och Storbritannien har bara fram till den 10 november på sig att enas om Gibraltar. 

Spaniens utrikesminister har nyligen träffat borgmästarna från städer vars befolkning skulle påverkas av en hårdare gräns. 

Om Spanien och Storbritannien inte kommer överens om Gibraltars status innan den 10 november kommer hårdare passkontroller att införas vid gränsen. Något som kommer kraftigt påverka personer som korsar den dagligen för att åka till jobbet. 

Så varnade den spanske utrikesministern José Manuel Albares under förra veckan efter att ha haft möte med borgmästare från städer på den spanska sidan av gränsen och representanter från regionregeringen i Andalusien. 

Albares uppmanade Storbritannien att “göra ett drag”. “Vi har förhandlat om detta avtal i flera år.. Det är dags för Storbritannien att säga ja till en överenskommelse som är balanserad och generös som vi lade på bordet för länge sedan”.

Spanien: “Inte vårt fel”

Den spanske ministern har haft flera möten med sina olika brittiska motparter de senaste åren. Det senaste var i september när han träffade den nytillträdde brittiske utrikesministern David Lammy. 

Läs mer: Oro för biometriska kontroller vid gränsen mot Gibraltar

Han har sagt att de nya systemen för övervakning av gränsen som just nu sätts upp längs gränsen inte har med förhandlingarna om Gibraltar att göra eller att de kommer efter ett spanskt beslut. Istället är det nya systemet för att läsa av pass menat att gälla för hela Schengenområdet. 

Schengenområdet är en gränsfri resezon, som mestadels omfattar EU-länder, på det europeiska fastlandet. Sedan Storbritannien trädde ut ur EU är britter inte längre EU-medborgare och därför säger Spanien att de inte har något val än att registrera alla resenärers pass när de reser mellan Spanien och Gibraltar. Detta för att se till att ingen som kommer in i Spanien via Gibraltar stannar längre än 90 dagar. Förhoppningen är fortfarande att man ska hitta en överenskommelse som innebär att Gibraltar stannar i Schengen men det börjar bli ont om tid. 

Å andra sidan menar Gibraltars chefsminister, Fabian Picardo, att britternas förslag är “rimliga och balanserade”. Han är orolig för vad en hård gräns skulle innebära för de tusentals personer som dagligen korsar gränsen och menar att det är upp till Spanien att bestämma “om de ska insistera på ställningar som vi inte kan acceptera”. 

Det som komplicerar förhandlingarna är den spanska viljan att ha sin gränspolis på Gibraltars flygplatser. Något man vill se eftersom den i praktiken blir en port till Spanien om Gibraltar stannar i Schengen. 

Vid mötet i Madrid förra veckan medverkade Antonio Sanz från regionregeringen i Andalusien. Han vill nu se att Spanien utvecklar en B-plan ifall förhandlingarna inte kan ros i hamn. 

 

Robbie Eriksson

Robbie Eriksson