Sen 2012 driver Therese med sin man David Scandi Supermarket i Nueva Andalucia med stor glädje.

– Jag fick jobb i butiken och snabbt drev jag den som min egen och sen 2019 äger jag och min man butiken. Från början var här i huvudsak spanska produkter med en touch av skandinaviskt och allt eftersom har vi gjort tvärt om. Idag är det i huvudsak ett nordiskt sortiment och mina kunder är ofta svenska. Det har varit en fantastisk resa och jag är så lycklig över att ha fått göra den, många av mina kunder delar jag mycket med och flera är fina vänner till mig idag.

Therese trivs med livet under den spanska solen

– Jag tycker att det är fantastiskt med kundmötet och relationerna jag hunnit bygga här. Många berättar om sitt liv och vi har följts åt i med och motgång, jag är helt säker på att ensam är inte stark, jag hade aldrig klarat mig utan mina stamkunder och känner sån tacksamhet och rikedom i alla möten. I början var vi få anställda och det var oerhört hårt arbete från tidig morgon till sen kväll, jag hann inget annat än att arbeta då, allt annat fick vänta. Ibland kom mina fina kunder in och såg min stress, en lugnande hand på min rygg eller ett ögonkast gjorde då min dag.

– Jag började att se en förändring efter några år i butiken och det strömmade till många nya kunder, innan var det mest den äldre kundgruppen som handlade av mig och som bodde här i närheten i långa perioder på vinterhalvåret, men sen började yngre svenskar flytta ner för jobb och karriär och hittade till mig.

Annons

– I butiken fyller vi till högtiderna upp med allt som vi som bor i Spanien saknar och önskar på middagsbordet till festhelgerna. Jul, påsk och midsommar är självklart våra storhelger i butiken, men även i semmeltider kommer kunderna långväga för en semla och kaffe. Hela året är vår delikatessdisk populär med ex vår hemmagjorda skagenröra och våra köttbullar. Många kommer förbi för en takeaway kaffe och en kanelbulle på väg till jobbet, och till helgen strömmar barnfamiljerna till för fredags Tacos och lördagsgodis.

– För att tacka mina kunder och bjuda tillbaka lite så bjuder jag varje år in till ett mycket uppskattat Luciafirande utanför butiken. Vi bjuder på traditionsenligt Luciatåg som rör mina kunder till tårar och vi bjuder på gott att äta och dricka, en kväll som för många betyder mycket.

– Länge har kunderna bett mig öppna i Estepona och i somras så slog vi äntligen upp portarna. Jag är mycket stolt över konceptet och sättet jag gjort det på. Jag kommer att vara där två dagar i veckan framöver och pendla mellan de båda butikerna. Jag har en dröm om fler butiker och det vore fantastiskt om någon ville starta upp Scandi Supermarket på fler ställen med mig som backup och mentor, men självklart att driva den som sin egna butik, i egen regi. Kanske känner just du som läser just nu dig manad? Tveka inte att höra av dig till mig säger Therese med ett stort leende.

Therese avslutar med att berätta om sin största lycka i livet, Bonnie, sin 2.5 åriga dotter som föddes under pandemin när det var lite lugnare här i Spanien på jobbfronten.

– Under lookdown klarade sig butiken ändå bra, jag har varit duktig på att planera för sämre tider och inte svepas iväg under framgången. Det var tufft och mycket oro men vi fixade det!

– Bonnie är det bästa som har hänt mig och kom till oss efter mycket sorg och besvikelse, i Davids hemland Scotland säger man: ”It is a Bonnie day” och det säger vi ofta till varandra, Bonnie är vår glädje och vårt solsken.

– Jag drömmer om att i framtiden kunna jobba med att hjälpa medmänniskor mer och i synnerhet kvinnor. Det vore fint att på något sätt kunna hjälpa kvinnor som precis som jag förlorat ett barn eller har svårt att veta vart man ska vända sig när man behöver hjälp att må bra som man förtjänar, avslutar Therese.