Iryo och Air Europa blir de första bolagen inom tåg och flyg som lanserar en gemensam biljett för resenärer som är på väg till utlandet.

En majoritet av utrikesflygen till USA och Latinamerika avgår från Madrid.

Det gör att de flesta resenärer i Spanien måste ta sig till den kungliga huvudstaden. Och det är här tåget kommer in i bilden.

Det är anledningen till att flygbolaget Air Europa och tågoperatören Iryo blir först med att teckna ett samarbete där resenärer kan köpa en kombinerad tåg- och flygbiljett med höghastighetståg till Barajas flygplats och till sin slutdestination.

Annons

Biljetten kan köpas på webben eller hos en resebyrå.

En av de främsta fördelarna är att resenärer får hjälp i händelse av inställda eller försenade avgångar antingen det gäller flyg eller tåg eftersom de betraktas som transitresenärer.

Avtalet undertecknades under torsdagen vid ett möte på Atochastationen i Madrid mellan Iryos VD, Simone Gorini, och VD:n för Air Europa, Jesús Nuño de la Rosa.

– Den kombinerade tåg- och flygbiljetten börjar gälla från september. Köper du en flygresa till Mexiko, London eller Colombia från Madrid så ingår tågresan med Iryo till Madrid, förklarar De la Rosa.

I dagsläget trafikerar Iryo linjerna till Madrid från Barcelona, Tarragona, Zaragoza, Cuenca, Valencia, Albacete, Alicante, Málaga, Antequera, Córdoba och Sevilla.

Air Europa flyger på 33 destinationer i Europa och 21 i USA och Latinamerika.

Till 2025 förväntas det att höghastighetståget ska vara utbyggt till Madrid-Barajas flygplatsen. Som det är i nuläget har höghastighetståget sin slutdestination i Madrid vid Atochastationen eller den norra stationen, Príncipe Pío.