Svenskar i Världens generalsekreterare, Karin Ehnbom-Palmquist, besöker Costa del Sol under veckan för att informera om verksamheten och om vad föreningen kan göra för utlandssvenskar. ”Det är första gången jag är på Solkusten så det ska verkligen bli trevligt och intressant att träffa svenskarna här”, säger Karin Ehnbom-Palmquist till Svenska Magasinet. Av Ola Josefsson

Det blir inte mindre än sex informationstillfällen för Karin Ehnbom-Palmquist som ska träffa representanter ur svenskkolonin under fyra dagar. I morgon torsdag väntar Swe:orna i Marbella och Humle kapitalförvaltning.
– På fredag blir mitt stora evenemang klockan 13.30 på Centro Forestal Sueco i Marbella och det bjuds på lättare förtäring.

Karin Ehnbom-Palmquist ska berätta om varför det är viktigt att utlandssvenskar deltar i EU-valet och riksdagsvalet i september. Hon ska även informera om Svenskar i Världens verksamhet och vad föreningen gör för utlandssvenskar.
På söndag besöker hon Svenska kyrkan i Fuengirola och håller en informationsträff efter gudstjänsten klockan 11. På måndag träffar hon rektorer och lärare, vid Svenska skolan i Marbella och senare på kvällen i Fuengirola.

Karin Ehnbom-Palmquist, generalsekreterare i Svenskar i Världen, har ett stort hjärta i Spanien. Hon har studerat vid Barcelona universitet och betraktar spanska som sitt andra språk. Ifjol besökte Karin svenskkolonin på Mallorca.
– Nu besöker jag Solkusten för första gången. Här finns en stor viktig grupp av utlandssvenskar som dessutom fått ett nytt ombud för Svenskar i Världen, Rose-Marie Wiberg.

På fredag väntar det stora evenemanget med informationsträffen på Centro Forestal Sueco klockan 13.30 (se kartan nedan).
– Jag ska berätta om föreningen och vilken hjälp vi ger betalande medlemmar. På webbplatsen ger vi information om alla lagändringar och vad vi gör för att få bättre saker till stånd.

Svenskar i Världen, SVIV, är den största organisationen för utlandsboende svenskar och den ägnar sig inte minst åt lobbyverksamhet.
– En av våra framgångar har varit sänkt SINK-skatt från 25 till 20 procent. Och vi fortsätter att jobba på att den ska sänkas ytterligare, säger Karin Ehnbom-Palmquist som kom till Solkusten igår onsdag.

SVIV får inga statsbidrag så antalet medlemmar är viktigt.
– Vi hoppas på fler medlemmar. Vår verksamhet stöds av företag, föreningar och enskilda betalande medlemmar. Detta gör att vi kan arbeta och uppmärksamma våra medlemmars behov och intressen. Vi arrangerar seminarier och konferenser sommartid i Sverige då många är hemma. Ju fler vi är desto starkare är vi.

Nästa sak som SVIV har lobbat för är att svenskar i utlandet som har mist sitt svenska medborgarskap ska kunna få det tillbaka. Tidigare har återvändande svenskar behövt vara bosatta i Sverige i två år och betala skatt under den perioden för att bli svenska medborgare igen.
– En proposition är inlämnad. Vi hoppas att det ska kunna träda i kraft nästa år men då måste ett beslut tas före valet i september.

Karin Ehnbom-Palmquist konstaterar att omfattningen av svenskar som återvänder till Sverige och flyttar ut är rekordstor.
– Största invandrargruppen är hemflyttade svenskar.

Under året kommer SVIV att göra en ambitiös kartläggning över hur många utlandssvenskar det finns.
– Via ambassader, konsulat, föreningar, kyrkor och svenska utlandsskolor ska vi samla in statistik. Det blir den mest omfattande kartläggningen någonsin och vi hoppas kunna göra en så noggrann beräkning som möjligt.

2011 fanns det uppgifter på att 550.000 svenskar var bosatta i utlandet. Undersökningen 2014 blir en mycket mer omfattande studie med en tillsatt projektledare i Stockholm som skriver och skickar ut frågor till berörda myndigheter, kyrkor och skolor.
– Med detta som underlag kan vi som grupp bli mycket starkare inför myndigheter, menar Karin Ehnbom-Palmquist.

Till hösten väntar val till den svenska riksdagen. Vid förra valet var 150.000 utlandssvenskar registrerade hos valnämndens. Men SVIV tror att ytterligare 50.000 till 60.000 utlandssvenskar är röstberättigade.
Är man som utlandssvensk inte registrerad vid valnämnden måste detta göras senast den 25 april för att kunna rösta till riksdagsvalet i september.

Enligt Karin Ehnbom-Palmquist bor de flesta utlandssvenskar i USA följt av London. På tredje plats kommer Spanien.

(Foto: Svenskar i Världen)