Nu börjar det röra på sig i SINK och dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Spanien. Svenska Magasinet kan idag berätta att ett brev skickades i onsdags på ”hög nivå” till Spaniens statssekreterare Carlos Ocaña vid Finansdepartementet. Brevet kommer från Hans Lindberg som statssekreterare åt finansminister Anders Borg. Av Ola Josefsson

I brevet som Svenska Magasinet har läst hänvisar den svenske statssekreteraren Hans Lindberg till konventionen mellan Sverige och Spanien och det som han kallar för ”Avoidance of Double Taxation with Respect to Taxes on Income and on Capital”.

I brevet till Carlos Ocaña skriver Hans Lindberg ” att som ni kanske känner till har vi några starka betänkligheter mot bestämmelserna i konventionen som rör pensioner och omvänd ordning av skatt på pensioner som betalas från Sverige till svenska medborgare som är bosatta i Spanien”.

Huvudproblemet är att skattebeskeden kommer vid olika tidpunkter när det gäller pensioner. När skattebeskedet kommer i Sverige är det spanska skattebeskedet ännu inte klart.
”Som en följd av detta blir återbetalningen av skatten försenad vilket är mycket otillfredsställande. Vi är därför intresserade av att finna en lösning”.
”För ovan nämnda skäl anser jag att det vore önskvärt att omförhandla konventionen mellan våra länder för att finna en lösning på detta problem”.

Annons

Hans Lindberg vars ansvarsområde är skattefrågor avslutar sitt brev till Carlos Ocaña med:
”Vi ser fram emot att höra din ståndpunkt i frågan så snabbt som möjligt”.

Enligt moderaten Christina Heikel ”har det varit vissa låsningar i förhandlingarna mellan Sverige och Spanien i frågan om SINK och dubbelbeskattningsavtalet. Det har framgått vid kommunikation av så kallad informell karaktär, länderna emellan. Förnyade kontakter med Spanien har nu gett vid handen att man synes vara mer öppna än tidigare för diskussion och förhandling”.
I onsdags den 23 juni sändes ett brev från Sverige till Spanien med önskemål om omförhandling av konventionen mellan länderna.
-Skrivelsen är gjord på så kallad ”hög” nivå – det går från Statssekreterare Hans Lindberg, som är närmaste man till Finansministern till hans motsvarighet i Spanien, vilket visar att man tar ärendet på stort allvar, bekräftar Christina Heikel till Svenska Magasinet.
-Vår förhoppning är förstås att det blir en förhandling inom kort, och att det också leder till önskat resultat.

Hertha Sjöö vid SINK-klubben på Costa del Sol som är en sammanslutning för alla svenskar vilka kräver att SINK-skatten ska avvecklas gläds åt beskedet:
”Sverige har begärt omförhandling av dubbelbeskattningsavtalet med Spanien, i den del av avtalet som reglerar den omvända krediten och Sinkskatten. Min reflektion är att så här långt har vi inte kommit tidigare i detta ärende, jag utgår från att Sink-klubben den närmaste tiden får svar på vår skrivelse från regeringen”.

”Vi kommer nu självklart att agera som aldrig förr”, hälsar Hertha Sjöö.

Bildtext: Hans Lindberg (Foto: Pawel Flato)