Spaniens vice regeringschef Nadia Calviño har begärt en översyn av stabilitetspakten. Enligt henne bör den förenklas, modernisera och anpassas till den nya ekonomiska verkligheten. Hon hänvisar till den ”gröna” övergången och den digitala revolutionen. Framöver inleds samtalen officiellt när EU:s medlemsländer ska komma överens om den så kallade stabilitets- och tillväxtpakten. Den fastställer regler för budgetunderskottet (högst 3 procent av BNP) och offentlig statsskuld (högst 60 procent av BNP). Samtalen avbröts i början av Covid-19-krisen.
Sydeuropeiska länder som Spanien, Italien och även Frankrike motsätter sig kraven.
Österrike, Nederländerna, Sverige, Tjeckien, Lettland, Danmark, Slovakien och Finland tar i ett gemensamt brev avstånd mot en mer avslappnad attityd när det gäller finanspolitiken.
En minskning av alltför stora underskott bör fortsätta att vara målet för EU:s medlemsländer att följa, menar exempelvis Sverige.
EU-kommissionen har tidigare gett Spanien budgetbakläxa. Kommissionen meddelade redan 2015 att den ansåg att den spanska regeringens budgetförslag inte följde uppsatta mål och bad landet skicka in en ny version.
Fakta/Stabilitets- och tillväxtpakten
Reglerna ska förhindra att finanspolitiken får negativa konsekvenser eller korrigera alltför stora budgetunderskott eller statsskulder.
Vissa av stabilitets- och tillväxtpaktens regler ska motverka att EU-länderna för en finanspolitik som kan orsaka problem. Andra regler ska se till att EU-länderna kommer till rätta med alltför stora budgetunderskott eller statsskulder.
Källa: EU-kommissionen