Sverige halkar stadigt efter i global konkurrenskraft medan Spanien tar väsentliga steg för att förbättra sin marknad. På tre år har Sverige halkat från tredje plats till tionde plats på listan över världens mest konkurrenskraftiga länder. Det framgår av World Economic Forums årliga rapport där 144 länders konkurrensförutsättningar jämförs.

Ett område som Spanien är starka på är infrastruktur där landet ligger på en nionde plats. På infrastrukturområdet visar Sverige brister visar rapporten.

Reformarbetet börjar bära frukt i Spanien även om mycket återstår. Anmärkningsvärda framsteg i Spanien är minskade underskottet och en stärkt finansiell sektor medan korruption och ineffektivitet stoppar utvecklingen.

Svårigheten att få tillgång till krediter, en alltför rigid arbetsmarknad och oförmåga att attrahera och behålla talanger är hinder i att förbättra konkurrenskraften.

Annons

Listan toppas för sjätte året i rad av Schweiz, följt av Singapore och USA. Därefter följer Finland, Tyskland, Japan, Hongkong, Nederländerna och Storbritannien före Sverige. USA, Japan och Storbritannien har förbättrat sina positioner jämfört med året innan, medan även Finland fallit i global konkurrenskraft.

Spanien placerar sig före Medelhavsländer som Italien (49), Portugal (36) och Grekland (81).