Det är Málaga som gäller när svenska investmentbolag satsar i Spanien. Svenska investmenbolaget Iberian Yield Investment AB tillsammans med den lokala byggherren Otero Group planerar under de närmaste åren att förvärva mark till ett tusental bostäder i Málagaprovinsen.

Iberian Yield Invest är ett investmentbolag som bedriver fastighetsutveckling samt långsiktigt äger och förvaltar fastigheter. Bolaget möjliggör investeringar på den spanska fastighetsmarknaden med aktiv ledning och professionell portföljhantering.

Bolaget kommer genom förvärv att ytterligare stärka sin roll som den långsiktiga utvecklaren av ”Build to rent” inom segmentet ”Affordable housing” i Málaga och Spanien. Flera förvärv planeras och bolagets portfölj av kommande projekt växer ständigt, skriver Iberian Yield Investment AB i ett pressmeddelande.

Förutom projekt i Distrito Z som ligger i anslutning till området Intelhorce så planeras det för ytterligare 400 bostäder i storstadsområdet Málaga. Det handlar om en investering på cirka 100 miljoner euro.

Det finns planer på totalt tusen nya bostäder i ett längre perspektiv.

Rubén Otero, ansvarig vid Otero Group, och Felipe Gil, vid Iberian Yield, säger att samarbetet har som mål att utveckla ”en affärsmodell för bostäder till rimliga priser med hållbarhet”.

Distrito Z är en helt ny stadsdel som växer upp i Málaga och där flera investerare och byggherrar satsar. Det planeras för 3.500 bostäder varav 1.100 är så kallade skyddade VPO. Området ligger bara fem minuter från universitetsområdet i Teatinos.

De första bostäderna ska vara inflyttningsklara till sommaren 2023.