Málaga, Palma och Alicante. Så ser toppen ut på listan över de populäraste destinationerna sommaren 2024.

Det är Spanien och Medelhavet som gäller med fyra spanska resmål bland de fem första på listan.

Restrycket är fortsatt starkt, där sommarens bokningar har ökat med tio procent jämfört med samma period förra året. Topplistan domineras helt av europeiska resmål, vilket talar för att trenden med närliggande resmål håller i sig. Detta visar färsk statistik från resebyrån Ticket.

Med skolavslutningar runt hörnet ökar bokningstakten av sommarresor även om den varit hög sedan årsskiftet.

Annons

– De senaste åren har det inte lönat sig att vänta med att boka sin resa i hopp om att priserna ska sjunka, eller för att se hur det svenska sommarvädret blir. Då efterfrågan är fortsatt hög, och charterbolagen fortfarande har en lägre kapacitet än innan pandemin, blir priserna snarare högre ju längre man väntar, säger Sofia Eddelid, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Thailand och New York är två utomeuropeiska destinationer som i år inte kvalade sig in på topplistan, som båda har sjunkit i antal bokningar med 30 respektive 6 procent jämfört med 2023.

Alicante ligger på tredje plats på listan

Spanien däremot står fast som ohotad etta när det kommer till svenskarnas sommarfavorit med samma topp 3 som ifjol.

Med Málaga som ökar med 26 procent och Mallorca med hela 30 procent.

Cypern tar titeln som årets raket, som i år kvalar sig in om nykomling på topplistan med en ökning på 24 procent.

– Cypern är ett av Medelhavets mest solsäkra resmål, där värmen kommer tidig vår och dalar först sen höst. Det är därför ett ypperligt resmål även för de som har möjlighet att förlägga semestern innan midsommar eller efter skolstarten i augusti, för att dra nytta av de lägre priserna utanför högsäsongen. Landet lockar med sina 56 stränder, finkornigt kritvita som alla fått EU:s Blå Flagg för rent vatten och ekovänlighet. Här finns något för alla, oavsett om du reser som barnfamilj och söker långgrunda ständer – eller om du söker ett lugn med mindre orörda stränder, säger Sofia Eddelid.

Hit reser vi i sommar

Málaga (1)

Mallorca (2)

Alicante (3)

Split (4)

Barcelona (7)

Kreta (6)

Nice (5)

Rhodos (9)

Cypern (NY)

Rom (8)

Källa: Tickets bokningsstatistik, resor bokade t o m 1 maj med avresa den 1 juni – 31 augusti 2024. Siffra inom parentes står för placering 2023.

Solkusten väntar nytt rekord

Diario Sur ägnar ett uppslag i söndagens nummer åt sommarens turistsäsong som går för högtryck på Costa del Sol och Málagaprovinsen.

Turistbranschen förväntar sig en rekordsommar med 10,4 miljoner övernattningar under perioden juni till augusti.

Turistströmmen bidrar till mellan 3.000 till 5.000 fler arbetstillfällen vid 340 hotellanläggningar under sommarmånaderna enligt hotellens sammanslutning Aeccos (Asociación de Empresarios Hoteleros de la Costa del Sol).

Vid de populära strandbarerna ”chiringuitos” ökar antalet arbetstillfällen under sommaren med 30 procent till 20.000 personer enligt uppgifter från strandföretagarnas sammanslutning Asociación de Empresarios de Playas de la Costa del Sol y de Andalucía.

För hyrbilsföretagen står perioden juni till augusti för 51,6 procent av årets omsättning. Hyrbilsföretagens sammanslutning AESVA (Asociación Empresarial de Vehículos de Alquiler de Andalucía) uppger att det finns 200 hyrbilsföretag på kusten med 30.000 bilar.