Över 30 migranter och narkotikasmugglare strandade igår nära Aldea Beach i Manilva. Flera svenskar blev ögonvittnen till händelsen som gick mycket snabbt. Ingen har gripits. Av Ola Josefsson

Bo Grönkvist som bor i Aldea Beach i Manilva blev ögonvittne till när över 30 migranter på illegal väg tog sig in i Spanien.
– Det är tredje gången vi upplever detta sedan i somras, säger Bo Grönkvist till Svenska Magasinet.

Diario SUR skriver att det handlar om narkotikasmuggling, en så kallad ”narcolancha”. Guardia Civil i Manilva fann på måndagsmorgonen en större ribbåt, eller gummibåt, på stranden El Negro, utrustad med tre starka motorer.

Några gripanden gjordes inte. När de kom till platsen var samtliga försvunna. Ribbåten har därefter bärgats till ett lager. Gårdagens händelse är inte den första som inträffar i Manilva i år, skriver tidningen.

Annons

Enligt Svenska Magasinets uppgifter strandade ribbåten vid Aldea Beach vid niotiden på måndagsmorgonen. Bilder visar att en större grupp migranter färdades i båten. Enligt ögonvittnen ska det röra sig om minst 30 personer, samtliga män. Ögonvittnen vid stranden lade märke till ytterligare en liknande båt ute till havs.

– Det gick väldigt fort. Migranterna tog sig upp på stranden och sprang vidare mot A-7:an och kustvägen. Där väntade bilar på dem, berättar Bo Grönkvist, en av svenskarna i Aldea Beach som blev ögonvittne till händelsen.

Nationalpolis med tre bilar kom till stranden efter att flera ögonvittnen ringt polisen. Något gripande gjordes inte. Däremot har polisen beslagtagit båten som var utrustad med en större GPS.

– Staketet som gränsar mot kustvägen var uppklippt. Det var väl organiserat och förberett. Vi såg hur migranter sprang upp till vägen där bilar väntade på dem. I somras såg vi samma sak. Då låg folk och solade på stranden.