Efter den senaste nyheten om Barcelonas kampanj för att uppmuntra människor till en mer ”korrekt” klädsel när de besöker marknader, museer och andra offentliga byggnader, har flygsökmotorn Skyscanner.se undersökt den resande allmänhetens inställning till att behöva klä på sig på olika platser.

Lever svenska semesterfirare fortfarande upp till sitt rykte som en nation som gärna klär av sig? Över 3.000 personer röstade i Skyscanner:s enkät, som undersökte mäns och kvinnors attityder till att ha på sig badkläder och att gå topless eller med bar överkropp.

På frågan om lämpliga platser för att bära bikini, ansåg 93% av kvinnor och män att det var ok på stranden, men endast 31% tyckte att det var lämpligt i barer, kaféer eller restauranger. 98% tyckte att det var passande för män att gå med bar överkropp på stranden, men endast 18% sa att det var godtagbart i snabbköp eller på barer. Och medan 96% av männen tyckte att det gick bra för kvinnor att gå topless på stranden, höll endast 87% av kvinnorna själva med om det.

Svenskar må ha rykte om sig att inte vara särskilt pryda, men undersökningarna berättade en helt annan historia; där Sverige rankades som ett av de länder med lägst antal förespråkare för topless solande. Mer italienare, spanjorer, britter och till och med amerikaner var positiva till topless solande än sina svenska kusiner, men det var tyskarna som var de allra största fansen med 99% av de tillfrågade som svarade ja.

Annons

Skälen för de män som uttryckte sitt ogillande över topless stränder inkluderade ”det väcker anstöt”, ”rädsla för hudcancer” och ”vill inte att barnen ska utsättas för det”. Kvinnor uppgav ”stirrande män” och ”uppmuntran till voyeurism” bland sina skäl.

Kristin Andersson, Skyscanner’s Skandinavienchef, säger:

”Det här gav ett intressant resultat, som svensk tror vi att vi har en mycket liberal och avslappnad inställning till nakenhet men det visade sig att många andra länder är mer positiva till topless solande än vad vi är. Men oavsett våra egna attityder, är det viktigt att respektera människorna omkring oss och att vara uppmärksam på lokala seder och kulturer, så att man inte väcker anstöt eller upprör någon”.