Fem svenska familjer har fått evakueras från sina hem på den spanska Solkusten efter intensiva regnoväder de senaste dygnen. De drabbade är bosatta i bostadsområdet Monte Viños i Manilva kommun. Av Ola Josefsson

– Vi får inte gå in i våra hus, och vi fick med oss några få personliga tillhörigheter, säger Roger Johansson till Svenska Magasinet.

Roger och hans familj har bott på hotell i två nätter, nu väntar tredje natten på Manilva Green lägenhetshotell. Men Roger och hans familj är inte ensamma. Ytterligare fyra svenska familjer är drabbade plus tre brittiska och en spansk familj.

Bostadsområdet Monte Viños som byggdes 1980 består av 102 radhus. 60 procent av de boende i området är svenska familjer.
– Området är underminerat. Det är inte byggt på bergsgrund, under oss har vi lera, säger Karl-Erik Hjalmarsson, bosatt i området sedan 1987.

Annons

Just nu är en geolog från Málaga på plats för att inspektera markförhållandena. De drabbade radhusen är byggda i två plan. Det är terrasserna som har rasat och husen bedöms vara i dåligt skick. Det är risk för ytterligare ras.
Borgmästaren Antonia Muñoz har varit på plats för att inspektera skadorna liksom den spanska regeringens företrädare i provinsen, María Gámez.
– Jag har pratat med försäkringsbolagen men jag är tveksam till att de kan hjälpa till, säger Roger Johansson till Svenska Magasinet.

Enligt flera boende i bostadsområdet Monte Viña som Svenska Magasinet har talat med är elva radhus drabbade. Husen har sjunkit och det spekuleras i att en underjordisk bäck som går under husen kan ha orsakat skadorna.
– Detta är andra gången detta händer, första gången var 1989, då hände samma sak, säger Karl-Erik Hjalmarsson.

En geolog är på plats. Nu handlar det om att säkra området. Men kommer det mer regn förvärras problemen.

Bostadsområdet Las Higueras har drabbats ännu hårdare, här har två hus rasat enligt ögonvittnen som Svenska Magasinet har talat med. Enligt kommunala tjänstemän värderas skadorna här till 4,8 miljoner euro.

Nyhetsbyrån Europa Press uppger att sammanlagt 23 hus har evakuerats i Manilva till följd av jordskred som orsakats av intensiva regn under veckoslutet.

Enligt Aurelio González vid Protección Civil är husen sammanbyggda. Det kan bli en kedjeeffekt, rasar ett hus så rasar samtliga.
Efter att ha besökt de drabbade husen i svensktäta bostadsområdet Monte Viñas sa regerings företrädare i provinsen, María Gámez, att läget är mycket känsligt och att det var ett mycket klokt beslut av borgmästaren att evakuera de drabbade familjerna.

Bildtext: Elva radhus i bostadsområdet Monte Viños i Manilva har drabbats. Fem svenska familjer har evakuerats