På måndagen startade den rättegång i Málaga där tre svenska medborgare står åtalade för två explosioner på Costa del Sol i oktober 2018. De åtalade ingår i ökända ”los suecos” som agerat torpeder och varit verksamma i Malmö och Málagaprovinsen.
De tre svenska medborgarna står åtalade för att tillhöra en kriminell organisation, innehav av sprängmedel, mordförsök, förfalskning av ID-handling och skadegörelse.

Rättegången gäller två sprängladdningar mot fastigheter i Benahavís och San Pedro de Alcántara den 9 oktober 2018. Båda fastigheterna, varav en villa, ägdes av företagaren som överlevde.

Några minuter efter explosionerna fann polisen en utbränd BMW, stulen i Belgien 2014, som misstänks ha använts i samband med transporten av sprängladdningarna.

Enligt åklagaren som Diario SUR hänvisar till ska de tre svenskarna agerat torpeder och planlagt mordet på företagaren. Det var ett beställningsjobb från en annan grupp gängkriminella i huvudsak svenska medborgare.

Annons

Dagen efter händelsen, den 10 oktober 2018, lämnade en av de nu åtalade Málaga med flyg till Köpenhamn. Ett dygn senare tog de övriga två ett flyg till samma destination.

De tre männen nekar till anklagelserna och har utnyttjat sin rättighet att inte vittna.

Bildtext: En sprängladdning placerades vid företagarens villa i Benahavís (Foto: Guardia Civil)

Läs mer: Spanien just nu – gängkriminalitet

Är Spanien ett ”paradis” för kriminella svenskar?