Ska Svenska skolan i Fuengirola som startade 1969 försvenskas och utvecklas till en elitskola. På torsdag den 9 maj håller Svenska skolan extra föreningsstämma där det ska tas beslut om skolans inriktning i framtiden. Eller handlar det om en nedmontering?

Konflikter i skolledningen. Styrelsemedlemmar som har avgått i protest och nya som har handplockats. En föreningschefs plötsliga uppsägning efter att ha haft uppgiften sedan 2016.

Byte av styrelseordförande när konflikten accelererade, och en styrelseordförande som avböjt att fortsätta. Och föräldrar med starka viljor indelade i två läger.

Ena sidan vill förändra och försvenska, medan den andra sidan vill ha kvar skolan i sin nuvarande form och säger sig värna om stadgar, lagar, demokrati, transparens, ekonomi och det spanska tillståndet.

Växande tystnadskultur och kränkande behandlingar där man på grund av rädsla för repressalier inte vågar framföra sina åsikter, enligt ena lägret. En nedmontering av det som varit skolans signum under mer än 50 år att elever ska integreras så mycket som möjligt i det samhälle de valt att leva i.

Största i världen

Sedan 1969 har Svenska skolan i Fuengirola vuxit. Här är en bild från 1971.

Det har stormat kring Svenska skolan i Fuengirola tidigare. Men skolan som startade redan 1969 har rett ut stormarna och blivit den största svenska utlandsskolan i världen med 319 elever under vårterminen 2024.

Med möda och mycket arbete har skolan utvecklats och blivit uppmärksammad för att integrera elever i Spanien. Den har blivit homologerad och följer en specificerad standard som ger rätt att sätta spanska betyg och skolan har också fått tillstånd att genomföra DELE-certifiering via Cervantesinstitutet. Man har också en utarbetad Utvecklingsplan för skolans långsiktiga arbete.

Sedan en tid tillbaka har vissa krafter försökt ändra skolans inriktning. Kritikerna beskriver avskaffandet av homologering och DELE som en nedmontering.

Förespråkarna till förändringen menar att en skola utan homologering ger skolan större frihet och de hävdar att det handlar om ekonomi och att spara 40.000 euro i administration.

Krav: svenska medborgare

Den spanska studierektorn eller ”Directora Técnica” har efter 30 års tid vid skolan blivit avsatt från ledningsgruppen. Styrelsen förslår att man tar bort homologeringen, att endast elever som är svenska medborgare ska få gå på skolan samt att endast lärare som har barn som är svenska medborgare ska anställas.

Barn som inte är svenska medborgare får inte fortsätta på skolan, de ska ”få en organiserad övergång” vilket i nuläget berör nio elever. Skolan skall enbart finnas ”för att underlätta möjligheten att återvända till Sverige efter utlandsvistelsen” vilket markant skiljer sig mot dagens plan för integration.

Det är som att styrelsen säger att spanska elever förhindrar integrationen i det spanska samhället, menar kritikerna.

Beslutsunderlag

I skolans beslutsunderlag inför extrastämman den 9 maj står det att ”samtliga elever som idag går på skolan och inte har svenskt medborgarskap kommer att få en organiserad övergång, enligt rekommendationer från spanska Skolinspektionen”.

Vissa beskriver detta som diskriminering, något som Spanien ser väldigt allvarligt på. Den föräldragrupp som motsätter sig förändringen har kopplat in advokat för granskning.

Arne Skog som tidigare var styrelseledamot med ansvar för spanska och integration på Svenska Skolan fram till augusti 2023 är mycket kritisk till utvecklingen. Han har publicerat flera inlägg på sociala nätverk. Han var förälder till barn på skolan under åren 2016-2023 med svenska och spanska pass.

– I dagens samhälle finns det barn, elever och vuxna som är svenskar, men som kanske inte har ett svenskt pass. Man kanske har danska föräldrar, finlandssvenska föräldrar, eller man är helt enkelt född i Spanien och har en spansk och en svensk förälder. Passet är inte det som definierar dig. Man kanske är en stolt italienare som bott hela sitt liv i Sverige men har behållit sin italienska identitet och pass. Sverige och Spanien är en del av EU och fri rörlighet är en förutsättning i dagens samhälle.

– Att man enbart vill anställa lärare vars barn måste ha svenskt pass, det vill säga lärare som i praktiken är svenskar kommer på sikt att utarma spanskaundervisningen. Att lärare i spanska ska spanska som modersmål är en självklarhet för att kunna förstå och förfina nyanser i språket. Att det rör sig om nio elever är direkt felaktigt, säger Arne Skog till Svenska Magasinet.

Arne Skog menar att skolan har närmare ett hundratal elever som långsiktigt är boende på kusten.

”Direkt lögn”

Att skolan enligt uppgift skulle spara 40.000 euro i administration på förändringen kallar Arne Skog för en direkt lögn. I inlägg på sociala medier skriver han:

”Skolan har tidigare (förutom rektor) haft en administration bestående av en föreningschef, en administratör, och en spansk studierektor (Directora Tecnica 0,25 tjänst). Detta motsvarar 2,25 tjänster. Under 2023 och 2024 har administrationen vuxit och är nu 5,25 tjänster”.

”Även om man säger att all spansk administration skulle försvinna med borttagandet av homologeringen, så är besparingen 0,25 tjänst. Om vi säger att den delen är värd 1.000 euro så innebär det en besparing med ca 16.000-18 000 Euro (inklusive sociala avgifter) medan den allmänna administrationen under tiden har ökat med ca 120.000-150.000 euro”. Den besparing som skolan söker har alltså redan ätits upp av stora kostnadsökningar.

Styrelsen har lagt fram förslaget till ny inriktning för skolan, en inriktning som bryter mot den nu gällande Utvecklingsplanen, inför den extrastämma som är planerad till torsdag 9 maj trots att man förlorade en omröstning vid den extra vårstämman den 4 april.

Konflikter

Sedan ifjol har det varit delade meningar kring Svenska skolan i Fuengirola.  Flera medlemmar hoppade av från styrelsen i protest den 18 september 2023. Orsaken: de upplevde oegentligheter som de inte kunde acceptera.

Det handlar om hur skolans ledning med rektorn i spetsen skött sitt uppdrag. Det har även funnits synpunkter på hur interndemokratin i föreningen har fungerat och hur ordföranden, styrelsen och valberedningen har skött sitt arbete.

– Det är ständiga tolkningar av saker och ting. Skolans ledning är bra på att ducka, säger en källa med insikt i skolan.

Det beskrivs som en pågående tvist inom ledningen. Kritiken riktas i främsta hand mot hur rektorn bedriver verksamheten i skolan.

Under fjolåret blev en pågående konflikt i skolledningen mer tydlig enligt vad Svenska Magasinet erfar. I grund och botten handlar det om att rektorn gått emot styrelsens Utvecklingsplan om integrering där Svenska skolan i Fuengirola alltid har månat om en god undervisning i spanska och integration i det spanska samhället.

Förslag

Våren 2023 presenterade rektorn ett förslag till en kraftigt förändrad spanskaundervisning som enligt flera tidigare styrelsemedlemmar gick emot skolans målsättning och utvecklingsplan.

Förslaget skulle bland annat frånta de spanska lärarna som är utbildade i Spanien rätten att sätta betyg i spanska. Även DELE–examineringen skulle upphöra.

Även att den som är teknisk chef för skolans spanska del och förlängda arm till de spanska myndigheterna skulle flyttas från skolans ledningsgrupp till direkt underställd rektor. Då ska det tilläggas att uppdraget som teknisk chef eller spansk studierektor (på spanska Directora Tecnica) är en tjänst som är ett krav enligt spansk lag och likställd med rektor.

Medla i konflikt

Under våren och sommaren 2023 hölls ett flertal styrelsemöten för att lösa konflikten mellan styrelse, rektor och lärare. Men sprickan bara vidgades.

Det beskrivs som ”stormiga styrelsemöten utan klara besked och där föreningspraxis har frångåtts”.

Det gick så långt att styrelsen i april ifjol tillsatte en medlare från styrelsen (!) som skulle vara på plats på skolan för att observera och medla i konflikten inom skolledningen, mellan rektorn och delar av lärarkåren.

Men i stället accelererade konflikten och krav restes på att rektorn skulle bli entledigad från sitt uppdrag på grund av ”bristande förtroende”.

Under förra läsåret rapporterade lärare om missförhållanden till ordföranden och vissa styrelseledamöter. Men dåvarande ordföranden valde att inte behandla det på styrelsemöte.

Flera medlemmar har tidigare beskrivet situationen i styrelsen som kaos. Det slutade med att fyra styrelsemedlemmar avgick efter extrastämman den 18 september 2023.

Brott mot föreningspraxis

Det finns inga misstankar om några ekonomiska tveksamheter eller oegentligheter i föreningen. I stället riktas kritiken mot hur ledning och förtroendevalda har hanterat olika situationer. Om hur ordföranden, styrelsen och valberedningen begått ett flertal fall av brott mot föreningspraxis och mot föreningens stadgar.

Även Skolverket har blivit uppmärksammade på det som beskrivs som ” ett flertal tveksamma och felaktigt hanterade situationer”. Men någon reaktion har inte kommit.

Under 2024 har problemen fortsatt vid Svenska skolan i Fuengirola. Flera beslut som styrelsen fattat revs upp vid vårstämman 4 april. Och styrelseordförande Anders Korneliusson avtackade avgående föreningschef Per Hvid-Hansen.

Anders Korneliusson avgick i sin tur då han såg nederlaget som ett misstroende från medlemmarna.

För några månader sedan presenterades förslaget att föräldrar måste betala in 1.500 euro per elev i förskott, sex månader innan terminstart. Om eleven inte påbörjar terminen betalas inte pengarna tillbaka.

– Det finns föräldrar som inte kan betala den summan ett halvår före terminstart, och det blev ett jäkla liv, säger en förälder.

Vid vårstämman 4 april tvingades styrelsen att backa och rev upp förslaget.

Styrelseordförande Anders Korneliusson fick inte stämmans förtroende och skulle avgå, men ska enligt våra källor ha blivit föreslagen på nytt.

”Kan inte uttala mig”

På tisdagen har Svenska Magasinet sökt rektor Maria Eneqvist. ”Jag kan inte uttala mig om styrelsen eller stämman” skriver Eneqvist.

Hon vill inte svara på några frågor utan hänvisar först till styrelseordförande Anders Korneliusson.

Enligt nyhetsbrev nr 4 /2024 till medlemmar och personal kommer ordförande Anders Korneliusson att fortsätta leda verksamheten som styrelseordförande fram till den extra föreningsstämman den 9 maj.

När vi söker Anders Korneliusson skriver han i ett textmeddelande att han ”har avgått som ordförande” och att ”ny kommer väljas på torsdag”.

Du är på nytt föreslagen av valberedningen. Varför hänvisar rektorn till dig?

”Jag är inte föreslagen det är medlemmar som nominerat. Jag har avböjt”, skriver Anders Korneliusson till svar.

”Då får jag be dig avvakta ny ordförande om Anders inte är kvar”, skriver rektor Maria Eneqvist senare.

En försvenskad elitskola enbart för svenska medborgare, högre avgifter och inga delbetalningar. Samtidigt som en ny föreningschef ska väljas liksom en ny styrelseordförande. På torsdag 9 maj ska det tas beslut som kan innebära stora förändringar för Svenska skolan i Fuengirola som i år firar 55 år.

Fotnot 1. Enligt ett nyhetsbrev som Valberedningen skickat ut är det fyra nominerade personer som avböjt sina nomineringar. Valberedningen föreslår Carl Fredrik Morander, som för närvarande är styrelsemedlem, att väljas som interim ordförande fram till en extrastämma som planeras hållas i september.

Fotnot 2. Vid torsdagens extrastämma röstades styrelsens förslag ner med siffrorna 96-93.

Kommentarer på Svenska Magasinets artikel som publicerades den 7 maj 2024 från styrelsen Svenska Skolan Costa del Sol.

Det är viktigt att läsarna till Svenska Magasinet får vetskap om att artikeln innehåller flera faktafel. Artikeln innehåller flera felaktiga påståenden och angrepp på skolans styrelse och ledning vilket också skadar skolans rykte.

Skolans styrelse har löpande besvarat medlemmarnas frågor som inkommit till styrelsen genom att skicka ut “frågor och svar” till alla medlemmar så alla får samma svar. Vi hoppas att det kommer många medlemmar på den extra föreningsstämma som hålls den 9 maj där alla medlemmar är välkomna att rösta ja eller nej på de förslag som finns. Det är föreningens medlemmar som är det ytterst beslutande organet i föreningen.

Det som är korrekt i artikeln är att ett antal styrelseledamöter reste krav på att rektorn skulle bli entledigad från sitt uppdrag på grund av ”bristande förtroende”. Något som en majoritet i styrelsen inte stod bakom eftersom att rektor enbart utförde sitt arbete utifrån de lagar, förordningar och andra styrdokument.

Helt felaktigt är att styrelsen önskar avskaffa homologeringen, motverka integration av svenska elever i det spanska samhället eller ”försvenska” skolan. De konflikter som påstås omgärda arbetet på skolan liksom tystnadskultur och rädsla för repressalier är också helt felaktiga. Tvärtom vittnar många lärare och vårdnadshavare om ett nytt fokus på kvalitet och utveckling av skolan, vilket var precis det som rektorn blev anställd att göra. Det är inte heller korrekt att rektorn fattar beslut om DELE och annat som ligger på styrelsens eller föreningsstämmans bord.

Svenska Skolan Costa del Sol startade för 55 år sedan och är idag den största svenska utlandsskolan. Mindre framgångsrik har skolan varit i att, med stöd av ett tillstånd att ta emot andra elever än de som normalt går på en svensk utlandsskola, attrahera spanska och andra internationella elever. Det i sig är inte så konstigt då det inte är så attraktivt att gå en svensk utbildning på svenska om man inte har en naturlig koppling till Sverige. Vi startade som en svensk utlandsskola i Spanien och det är det som är basen än idag, vilket också berättigar skolan för svenska statsbidrag.

Förslaget att efter en fullständig konsekvensanalys avsluta det spanska tillståndet är mer av en anpassning till dagens verklighet än den radikala förändring av skolan som vissa debattörer vill få det till. Genom att enbart ha ett tillstånd kan fokus och resurser läggas på att genomföra de förbättringar av bl.a. undervisningen i spanska som medlemmar efterfrågat och att utveckla läroplanens kärnämnen.

Med vänlig hälsning/Atentamente

Styrelsen

Föreningen Svenska Skolan på Costa del Sol

SvM svarar:

Styrelsen Föreningen Svenska Skolan på Costa del Sol har skickat en mejl till Svenska Magasinet. Den är undertecknad Styrelsen.

Svenska Magasinet sökte rektor och styrelseordförande upprepade gånger för att få möjlighet att bemöta kritiken. Rektorn hänvisade till styrelseordförande som i sin tur uppgav att han hade avgått och avböjt att fortsätta.

I mer än 30 års tid har det inte varit någon omöjlighet för Svenska Magasinet att få rektorn eller styrelseordföranden på Svenska skolan att uttala sig. Förrän nu.

Tidigare styrelsemedlemmar vittnar om en tystnadskultur.

Styrelsen är underställd stämman och har på så vis en lydnadsplikt till stämman enligt stadgar och föreningslag. Stämman har antagit Utvecklingsplanen vilket styrelsen ska följa.

I Utvecklingsplanen står det: att man ska prioritera bofasta elever för att minska beroendet av interkommunal skolpeng.

Att man ska arbeta för att komma in i nya marknadssegment för att ge möjlighet att bredda verksamheten

Att skolan aktivt skall arbeta för integration, speciellt inom de ämnen Junta de Andalucia definierar

Att skolan skall sträva efter att elever i förskolan och grundskolan skall behärska såväl spanska som svenska på den nivå som gäller i respektive skolsystem

Att till den svenska skolplanen lägga till spanska och spansk kultur så att det fullföljer den andalusiska läroplanen för utlandsskolor

Att alla elever som gått minst sex år på skolan skall gå ut med spansk examen eller Dele B1 eller högre

Att skolan skall vara homologerad

Ledningsgruppen som ska rapportera till styrelsen består av Föreningschef, Rektor och Directora Tecnica, som alla har samma nivå, ingen står över en annan.

Att endast godkänna elever med svenskt medborgarskap är en diskriminering enligt EU-rätt. Skolan kan ha vissa antagningskrav, tex en godkänd nivå i svenska. Men ett medborgarskap är inte ett krav i enlighet med EU-rätten

Styrelsen startar på egen hand, och utan att hämta medlemmarnas (stämmans) godkännande, en utredning om nuvarande spanskaundervisning. Denna har inte föregåtts av någon motion från medlemmar, ej heller av en proposition från styrelsen. Att skolans ansvarige för spanskaundervisning inte tillåts delta och att den ansvarige för utredningen inte har längre erfarenhet från styrelsens arbete mer än någon månad är anmärkningsvärt.

Flera som Svenska Magasinet har talat med säger att det har förekommit påtryckningar, hot om repressalier både från rektor och från styrelseordföranden. Det rör sig om flera personer varför det inte handlar om ett fall eller missförstånd. De är oroliga över situationen, känner sig rädda och önskar vara anonyma.

Ingen har påstått att rektorn fattar beslut om Dele. Rektorn presenterade däremot ett förslag våren 2023 om att Dele skulle tas bort något som enligt våra källor den dåvarande styrelsen inte accepterade men som nuvarande styrelse har antagit som sitt eget.

Det finns i princip endast två typer av tillstånd för utlandsskolor i Spanien: En ”vanlig” och en homologerad. I en homologerad skola finns vissa statliga och delstatliga krav som man måste uppfylla som språket, kultur och historia.

Att skolan vill byta tillstånd från ett homologerat tillstånd innebär att man blir en vanlig skola utan dessa minimikrav. Att betygen trots det kan homologeras är en skyldighet EU-länder emellan men skolan kan inte göra det. Utan det är en privat process som tar tid och som eleven bekostar.

Styrelsen har knappast en majoritet bakom sig då flera beslut under våren revs upp vid vårstämman 4 april.

 

Fakta/Beslutsunderlag

I ett beslutsunderlag daterat 23 april 2024, ”Inriktning skolans verksamhet, tillstånd för skolan samt målbeskrivning, skolans profilämne spanska” står det om förslaget att ändra dagens tillstånd till att endast ta emot svenska elever vilket kommer att göra att ekonomiska medel frigörs.

”Styrelsen föreslår därför stämman att ge styrelsen i uppdrag att omstrukturera skolans tillstånd för att endast ta emot elever med svenskt medborgarskap. Under en övergångsperiod kommer inga nya elever utan svenskt medborgarskap att tas emot.

Enligt förslaget kommer anställd personal med barn utan svenskt medborgarskap under tiden till det att tillståndet ändras fortsatt erhålla fri skolgång enligt kollektivavtal, och skolan kommer att avsluta deras skolgång när tillståndet ändras. Samtliga elever som idag går på skolan och inte har svenskt medborgarskap kommer att få en organiserad övergång”.

Styrelsen hänvisar till en utredning kring skolans spanska profilämne som gjordes på grund av föräldrarnas oro över kvaliteten på spanskundervisningen.

 

Läs mer: Grattis Svenska skolan Fuengirola 50 år!

Läs mer: Per Hvid Hansen: ”Min mamma och hennes väninna fick ihop tolv elever och startade skolan”

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.