Resenärerna hade precis landat på Málaga flygplats. Då kom chockbeskedet: Flygbolaget Primera Air har gått i konkurs. ”Hur ska vi nu ta oss hem” sa en kvinna som tillsammans med sin man hade rest till Solkusten för en veckas semester. Av Ola Josefsson

Jag var själv med på flight PF595 (bilden) från Köpenhamn efter att bevakat utställningen Köpa hus Utomlands i Malmö senaste veckoslutet. Vi landade på Málaga flygplats vid 19-tiden på måndagen. Genast blev konkursen det stora samtalsämnet. Bland resenärerna fanns flera barnfamiljer.

Via en e-post och meddelande på flygbolagets webbplats överraskades de nyanlända resenärerna att Primera Air försätts i konkurs. Samtliga flyg ställs in från idag tisdag den 2 oktober och alla bolagets plan står på marken.

Flera av de jag talade med att bokat återresan med Primera Air och är nu strandsatta på Solkusten.
– Nu gäller det att hitta en biljett hem med ett annat bolag, sa en av resenärerna.

Annons

Såväl Primera Air Scandinavia baserat i Danmark som Primera Air Nordic med bas i Lettland kommer på tisdagen att ansöka om konkurs. Verksamheten läggs ned från och med midnatt, meddelar bolaget. Primera Air flyger bland annat från Göteborg, Köpenhamn och Stockholm.

Primera Air har varit flygleverantör till den svenska charterbyrån Solresor. Totalt påverkas 1.500 resenärer, 750 som ska ut på resor före kommande söndag och lika många som ska tas hem från Grekland och Spanien.

På måndagskvällen återvände Primera Airs flyg i Málaga till Köpenhamn. Det gällde även flighten till Palma som återvände.

Resenären Philip Hellström skriver på Twitter:
”Kom med sista planet från Palma. Personalen fick notisen i Palma och fick välja själva om de skulle ta med oss resenärer, för de fick inte betalt för resan. Tror jag hade ganska tur”.

Under 14 år har Primera Air varit i verksamhet. Försenade leveranser av nya flygplan från Airbus har lett till ökade kostnader för tillfälligt inhyrda plan och inställda flighter uppger bolaget i ett internt meddelande till kabinpersonalen som den danska resesajten Check-in.dk hänvisar till. Försök att rädda bolaget med ny finansiering uppges ha misslyckats.

Resenärer med inbokade flygresor uppmanas att kontakta respektive researrangör för mer information.

Isländska moderkoncernen Primera Travel Group omsätter motsvarande 3,1 miljarder kronor och flyger årligen 300.000 semesterfirare från hela Norden, enligt bolagets hemsida.

Primera Air hade nyligen börjat med flygningar från Madrid till USA och Kanada.