Svenska flygresenärer i Spanien har påverkats efter den europeiska luftfartsmyndighetens beslut att förbjuda samtliga avgångar med den olyckdrabbade modellen Boeing 737 Max 8. Beslutet drabbar många flygbolag som blir tvungna att hyra in plan så väntas stora förseningar under de kommande dagarna.

Omkring 600 resenärer på väg till eller från Kanarieöarna drabbades under tisdagskvällen. Det gällde bland annat två flygningar med Norwegian från Gran Canaria till Stockholm och Oslo plus en tredje flygning från Teneriffa till Manchester.

Även resenärer från Málaga till Oslo påverkades då ett plan blev inställt tisdag kväll skriver dagstidningen El Pais.

Lågprisflygbolaget Norwegian har 18 stycken Boeing 737 Max 8 i sin flotta. De flesta modeller som används mellan Skandinavien och Spanien är Boeing 737-800 som inte påverkas av flygförbudet.

Annons

De resenärer som skulle till Stockholm och Oslo fick stanna på hotell på Gran Canaria den senaste natten. Norwegian meddelar att de nu försöker få flygplan av en annan modell att hämta upp de strandade resenärerna och flyga dem till Stockholm och Oslo.

Enligt uppgifter från webbplatsen FlightRadar24 så var det under perioden 28 februari till 3 mars 146 flyg av modellen 737 Max 8 som flög från Spanien. Den linje som modellen mest används på är mellan Gran Canaria och Helsingfors följt av Stockholm och Oslo samt mellan Barcelona och Casablanca som trafikeras av Royal Air Maroc.

Spanien har inga flygbolag som flyger med denna modell av Boeing även om Air Europa har en order för 20 plan.

Under onsdagen drabbas omkring 30 flygningar i Sverige uppger Svenska Dagbladet.