Varför trivs så många svenska pensionärer på den spanska solkusten så att de väljer att flytta hit? Och hur påverkar de det spanska samhället? Forskare på Linköpings universitet i samarbete med spanska forskare ska undersöka svenskarna på Solkusten.

– Tillsammans med spanska forskare ska vi ta reda på varför svenskarna väljer Spanien. Vi ser en växande ström av pensionärer som söker sig till södra Europa. Det är 40-talisterna som är en köpstark grupp, och vi ska se på hur de påverkar servicenäringen och omsorgen i Spanien.
– De är vana vid att resa, föredrar ett aktivt åldrande och är aktiva konsumenter, säger Ana Gavanas i en intervju med Sveriges Radio P 4 Östergötland.

I nuläget sker flera olika migrationsströmmar. Arbetslösa spanjorer söker sig till utlandet samtidigt som svenska pensionsmigranter från det rika norra Europa söker sig till den krisdrabbade delen av södra Europa.

– Vi ska ta reda på vilka beslut som tas och vad som avgör besluten när svenskar söker sig till Spanien säsongsvis eller permanent. Vilka faktorer som påverkar deras valmöjligheter.

Annons

Undersökningen ska även granska villkoren för välfärd i ett åldrande Europa.
– Många söker sig till Spanien. Hur påverkar det dem som arbetar med äldreomsorg i Spanien. Och hur påverkas det omgivande samhället i Spanien. Det är många viktiga frågor som berör ett åldrande Europa, säger Ana Gavanas i en intervju med Sveriges Radio P 4 Östergötland.

När utländska pensionärer i Spanien undviker att registrera sig i kommunerna skapar det problem för den spanska välfärdsstaten då kommunerna går miste om sängplatser på sjukhus exempelvis. Det är också ett område som ska granskas i undersökningen.