Totalt fyra svenskar varav två inom fastighetsbranschen har gripits på Mallorca vid en gemensam insats av spansk och svensk polis samt åklagarkammaren i regionen Balearerna.
Sedan 2022 har pengar från den svenska narkotikaförsäljningen tvättats vita via fastigheter på den populära semesterön.
Huvudmannen, en 32-åring från Stockholm och dennes högra hand greps redan ifjol och utlämnades till Sverige, något som Svenska Magasinet tidigare har berättat om.
Utredningen har lett till fler gripanden
Bland annat rör det sig om två svenska affärsmän med anknytning till fastighetssektorn som beskrivs som huvudansvariga i att tvätta narkotikapengar. Samtliga är av svenskt ursprung skriver den lokala dagstidningen Diario de Mallorca.
En av de häktade är bosatt i Stockholm har kunde gripas i juli när han besökte Mallorca under semestern, uppger nyhetsbyrån EFE.
Fört över pengar
Svensken ska ha fört över 58.000 euro från ett svenskt konto till ett bolag på Mallorca utan att vara delägare eller skyldig pengar. Det ser ut som att pengarna är en gåva, enligt polisen.
Mannen ska även ha medverkar till att föra över 560.000 euro till huvudmannens fastighetsbolag för att renovera en fastighet i centrala Palma.
Måndagen den 19 augusti gjorde spansk nationalpolis det senaste gripandet vilket inträffade i Palma stad. Totalt har sju personer frihetsberövats misstänkta för delaktighet i penningtvätten.
Utredningen visar att en av de gripna har överfört stora summor pengar till ett fastighetsbolag och ett företag inom restaurang. Det skulle se ut som lån men i verkligen kom pengarna från narkotikahandel.
Lyxliv
Huvudmannen och dennes högra hand har levt lyxliv på Mallorca och spenderat mellan 8.000 och 10.000 euro i månaden. Tusentals euro har gått till regelbundna besök på en känd nattklubb på Paseo Marítimo i Palma.
Det kommer allt fler tecken att Ekobrottsmyndigheten granskar fastighetsbranschen i allt större utsträckning. Mäklarbranschen är intressant för kriminella som vill tvätta pengar och investera i brottsvinster, skriver SvD/TT.
Kriminella söker även professionella penningtvättare, personer som kan tillhandahålla avtal, fabricerade löneintyg eller bistå med banktransaktioner.
Det finns möjlighet för den som vill utnyttja branschen för att tvätta pengar, håller Mäklarsamfundets chefsjurist Niklas Rollgard med om.
Svenska fastighetsmäklare och mäklarföretag lyder under penningtvättslagen och ska vid misstanke rapportera till Finanspolisen.
Spär på prisuppgång
När narkotikapengar tvättas vita via fastighetsbranschen i Spanien spär det på prisuppgången på fastigheter. Att bostadsköp i Spanien är en säker investering som ger avkastning är något som mäklare gärna betonar.
Av det skälet är penningtvätt något som branschen ogärna pratar om.
Tidigare i år grep nationalpolisen en holländsk medborgare som var huvudman i en liga som tvättat narkotikapengar via fastighetsbranschen på Solkusten. Den gången handlade det om 172 bostäder till ett värde av 50 miljoner euro.
Fakta/Penningtvätt i fastighetsmäklarbranschen
Penningtvätt via fastigheter enbart i Sverige omsätter stora belopp. Transaktionerna i misstankesrapporter med bäring på fastigheter summerades till över fem miljarder SEK 2022, enligt rapporten ”Professionella penningtvättare” från Polismyndigheten.
Men mörkertalet bedöms vara stort för det finns mäklare och andra professionella aktörer i fastighetssektorn som medvetet bistår i penningtvättsupplägg.
Det förekommer mäklare relevanta ur penningtvättshänseende som har släktband till tongivande aktörer i kriminella nätverk.