En olivoljefabrik mellan Málaga och Granada ska omvandla det giftiga avfallet från olivoljeproduktion till el och värme. KTH-forskaren Carina Lagergren leder projektet och ser en stor potential.

Det vid kooperativet San Isidro i Loja i provinsen Granada som verksamheten är i full gång. Att framställa olivolja genererar en del giftiga restprodukter som fenol, karboxylsyra och bekämpningsmedel. I fabriken omvandla avfallet till el och värme.

Att framställa olivolja genererar en del restprodukter. Det krävs nämligen mellan 3.500 och 5.000 oliver (cirka 6 kilo) för att få en liter olja. Sett ur ett större perspektiv uppgår världsproduktionen av olivolja varje år till mellan 2,5 och 3,1 miljoner ton, enligt Jordbruksverket.

”Fram till idag har avfallet bara lagts i stora dammar och mängden växer hela tiden. För det här projektet har det viktigaste varit att hitta en lösning på avfallsproblemet, ett sätt att hantera de stora mängder restprodukter som kommer från olivoljeproduktionen”, säger Carina Lagergren till KTH:s hemsida.

Omvandlingsprocessen äger rum genom att avfallet först förmultnar i en cistern och bryts ner till biogas. I nästa steg konverteras biogasen till enbart koldioxid och vätgas, som sedan kan användas i en bränslecell. Efter att syre förts in i bränslecellen sker en reaktion med vätgasen, vilket innebär att el och värme därefter kan alstras, skriver KTH på sin hemsida.

Processen oskadliggör under tiden avfallets giftiga innehåll och det kan sedan återintroduceras i naturen.
”Det är fullt rimligt att omvandla 50 procent av den energi som är bunden i bränslet till el”, säger Carina Lagergren. Läs hela pressmeddelandet från KTH här