Just nu pågår en utredning om Svenska kyrkans fortsatta verksamhet i Spanien. Ett beslut väntas under första kvartalet 2022. Det gör att vi inte har för avsikt att rekrytera fast kyrkoherde till församlingen på Costa del Sol förrän vi vet hur verksamheten kommer att organiseras, säger Johanna Holmlund Lautmann, biträdande avdelningschef vid Svenska kyrkan i utlandet.
Verksamhetsutredningarna om Svenska kyrkans församlingar i Spanien väntas bli klara före jul. Mats Björk tillsammans med Cecilia Wikström håller i utredningen. Båda har lång erfarenhet med att ha jobbat vid utlandskyrkan.
Minskade intäkter
I en intervju med Svenska Magasinet säger Johanna Holmlund Lautmann, biträdande avdelningschef vid Svenska kyrkan i utlandet, att utredningarna görs på uppdrag av Kyrkostyrelsen för att säkerställa verksamheten utomlands.
– Det väntar några tuffa år med en minskad budget. Därför vill vi säkerställa verksamheten på ett klokt sätt. Vi håller på att se över hur kyrkan kan vara närvarande på dessa platser. Hur finansieringsbiten ska lösas med minskad budget.
Medlemsantalet minskar vid Svenska kyrkan. Samtidigt minskar antalet barndop vilket bidrar till färre intäkter.
– Även i Sverige måste vi ställa om verksamheten. Det finns uppgifter som visar att svenska kyrkan skulle behöva säga upp en person om dagen fram till 2030 för att klara ekonomin. Det gäller att både se över fastighetsbestånd och personal.
Frågetecken
Som Svenska Magasinet och även Kyrkans tidning berättat har det funnits många frågetecken kring ekonomin vid församlingen på Solkusten. Under 2019 gick kyrkan back med 44.000 euro eller runt en halv miljon svenska kronor. Under flera år var det spenderbyxor på av församlingsmedlemmarnas pengar.
En granskning som Svenska kyrkan i utlandet beställde från Grant Thornton har visat på omfattande brister i redovisningen under 2019. Det har saknats kvitton och underlag. Det gick inte att fastställa om ekonomin skötts korrekt.
Det fanns luckor i utredningen. Vi vill fylla i de luckorna kring det som har hänt, sa dåvarande kyrkorådsordföranden Mikael Perman och tillade:
– Vi vill vara en helt transparent kyrka. Det har varit en tuff period och för att göra en nystart behöver vi även få klart för oss vad som fungerat och inte fungerat. Vi behöver göra det, sa Mikael Perman.
Den 28 mars hölls den andra sessionen av församlingens årsstämma. Då beslutades det att en extern och intern revisor ska anlitas, inte bara för att revidera 2021 utan också för att titta på historiken.
I ett nyhetsbrev nyligen skrev t f kyrkoherden Anders Roos:
”Vi får snart ordning på ekonomi och samtal med advokat. Vi lämnar det som varit och ser framåt. Vi börjar bli en församling och förening som tar ansvar i samhället”.
Uppdrag för kyrkorådet
– Det är ett uppdrag för kyrkorådet att få ordning på pengarna och ekonomin och ta reda på vad som har hänt. Det är en hygienfaktor över vad medlemmarnas pengar tar vägen. Som kyrkoråd måste man säkerställa så att medlemmarna känner sig trygga att deras pengar går till rätt saker, säger Johanna Holmlund Lautmann.
Det gäller även i framtiden att se över medlemsavgiften. I Sverige dras avgiften på skattsedeln. En person med hyffsad inkomst betalar mellan 4.000 till 5.000 SEK/året.
I Fuengirola ligger medlemsavgiften på 25 euro vilket är lågt om man jämfört med Svenska kyrkan i Köpenhamn där medlemsavgiften ligger på 150 euro eller 1.600 danska kronor.
– Frågan är hur mycket medlemmar tål att betala. Dagens 25 euro är en låg avgift vid en jämförelse. Det är något Kyrkorådet bör titta på. Är det rimligt att avgiften är så låg, eller inte.
Med minskade intäkter till Svenska kyrkans totalt är det alltså skarpt läge just nu.
– Vi måste fundera på hur vi kan säkerställa verksamheten. Församlingarna måste ta större ekonomiskt ansvar lokalt som att se över medlemsavgifter eller få in medel på annat sätt. Det kommer att krävas mer intäkter för att gå runt, förtydligar Johanna Holmlund Lautmann.
Fem församlingar
I dagsläget finns det fem församlingar av Svenska kyrkan i Spanien. De är placerade i Torrevieja, Fuengirola, Palma de Mallorca, San Agustín (Gran Canaria) och Los Cristianos (Teneriffa).
– Svenska kyrkan kommer att vara närvarande i framtiden men hur verksamheten kommer att se ut i Spanien kan vi inte säga något om förrän utredningen är klar. Utredningen ska därefter granskas av rådet som är vår styrelse för Svenska kyrkan utomlands.
Vid eventuella pastoratförändringar eller beslut om nedläggningar av församlingar så ligger sådana beslut på högre plan och avgörs av kyrkostyrelsen.
Enligt Johanna Holmlund Lautmann kommer SKUT att träffa kyrkoråden och kyrkoherdarna för att samverka med församlingarna för att göra detta på bästa vis.
Fram till mitten av januari tjänstgör Anders Roos som tillförordnad kyrkoherde vid församlingen på Costa del Sol. SKUT förhandlar med Roos om en förlängning.
Det ska tilläggas att ekonomin har stabiliserats beroende på pandemibidrag på en miljon SEK som församlingen på Solkusten mottog i våras. Bidraget är dock inte alls avsett att användas för förlusttäckning för åren 2018 till 2019. Det är helt kopplat till pandemin från mars 2020 och framåt.
Kyrkorådet, Costa del Sol
Vid extrastämman den 24 oktober valdes följande till ledamöter i kyrkorådet: Helena Idesäter, ordförande, Catharina Hvid Hansen, vice ordförande, Kerstin Nordstrand, kassör, Annika Scharnke sekreterare, Rosita Wijkander och Anders Stenbäck ledamot. Ingrid Rosanna Ågren, Bambi Elinsdotter Oscarsson, Grete Klavenes och Abbe Chatal är ersättare. Kyrkoherden är självskriven ledamot i kyrkorådet.