Det svenska företaget Gartena Group med kontor i Partille förvärvar mark i industriområdet Royan Bermudo i Humilladero utanför Málaga. En anläggning på 38.000 kvadratmeter ska uppföras för produktion av ren energi.

Omkring 60 direkta arbetstillfällen förväntas skapas plus ytterligare 150 arbetstillfällen. Investeringen ligger på 162 miljoner euro.

Enligt borgmästaren Miguel Asencio i Humilladero kostade marken 700.000 euro och ligger i ett område nära A-92:an i hjärtat av Andalusien. Att infrastrukturen är utbyggt var mycket viktigt för att affären skulle gå i lås.

Arbetet med anläggningen inleds 2023 och förväntas ta två år, skriver Diario SUR.

Gartena Group bygger en energiproduktionsanläggning med solcellspaneler, aerotermisk energi, vindkraftverk och andra typer där naturresurser används. Företaget som har flera decenniers erfarenhet har huvudkontor i London och i Partille i Göteborgsområdet samt försäljningskontor i Singapore och Spanien.

Anläggningen ska ha organisk avfallshantering, reningsanläggning för avloppsvatten och avfallshanteringsanläggning. Det är avfall som användas för att skapa energi och vatten utan att bidra med föroreningar.