Nu har den svenska rehab-anläggningen Centro Forestal Sueco i Marbella bytt ut naturgas mot hybridsolfångare för att värma fastigheten, poolen och tappvattnet – och få gratis el på köpet.

Det är Härnösandsföretaget Absolicon som fått installera sina egenutvecklade hybridsolfångare på det anrika rehabcentret CFS, Centro Forestal Sueco, som skapades på 60-talet för att rehabilitera utslitna skogshuggare.

-Vårt system är specialutvecklat för stora byggnader som använder mycket varmvatten och det är många stora hotell här som vill installera, berättar Joakim Byström, Absolicons vd, i ett pressmeddelande.

Absolicons hybridsolfångare ger både el och varmvatten. Solfångarparabolen, som hela tiden följer solen, koncentrerar solljuset till små, kompakta solceller som producerar el, vilket CFS kan leverera ut på elnätet och få betalt för.

Annons

För att kyla anläggningen leds vatten genom parabolen. Kylvattnet hettats upp av solen och leds in i fastighetens i varmvattensystem.

-Vi har en del av lösningen på världens energikris och vi tänker inte vila förrän våra solfångare finns i hela världen, säger Joakim Byström.

Bildtext:
Så här ser det ut på Centro Forestal Sueco i Marbella med hybridsolfångare från Härnösand. (Foto: Fransisco Fernadez)