Spanska och svenska myndigheter söker en 49-årig svensk kvinna som misstänks ha fört bort sina två barn, 5 och 2 år. Samtliga är rapporterade försvunna sedan den 28 december 2022.

Den svenska kvinnan är misstänkt för egenmäktigt förfarande med barn efter att olagligt tagit två barn från pappan som har vårdnadsrätten.

Det var inte första gången mannan tog barnen från Spanien. Redan ett år tidigare hade hon tagit de minderåriga till Sverige. Men efter ett domstolsbeslut återvände barnen till Spanien. Som ett resultat fick Jaime Guillermo Mas Gayá, som är far till barnen, vårdnaden om dem men mamman fick fortsatt besöka dem, skriver El Cierre Digital.

Det var under ett av dessa besök i december 2022 som mamman tog barnen med sig.

Annons

Trots att mamman publicerat bilder på ett socialt nätverk har svenska myndigheter inte lokaliserat henne.

Informativos Telecinco uppger att fadern har fått vårdnaden av barnen efter beslut i domstol både i Spanien och Sverige.

Efter att mamman försvann med sina två barn från Manacor på östra Mallorca i december 2022 utfärdade spansk nationalpolis en europeisk arresteringsorder. Spansk polis samarbetar med svensk polis då det finns misstankar om att mamman och barnen finns i Sverige. Men svensk polis har inte kunnat lokalisera dem.

Den 4 augusti 2023 meddelade en domstol i Stockholm att barnen genast skulle återlämnas till pappan. I februari i år utfärdade en domstol i Monacar på Mallorca samma beslut.

Efter försvinnandet har SOS Desaparecidos aktiverat en efterlysning.

Joaquín Amills, president vid SOS Desaparecidos är mycket bekymrad kring detta ärende.

– Det är vår plikt som samhälle att försvara pojkars och flickors rättigheter framför dem som säger att de är pappa eller mamma och tror att barnen är deras egendom.