Svensk polis i samarbete med Guardia Civil, nationalpolisen och Europol har avslöjat ett narkotikanätverk i sydöstra Spanien med koppling till Sverige. I början av december greps en 50-årig man i Helsingborg, Han utpekas av polisen som ”en nyckelperson i södra Spaniens största narkotika- och penningtvättsnätverk”. Det är polisens nationella operativa avdelning, Noa, som tillsammans med spansk polis genomfört en samordnad insats mot ett narkotikanätverk i Spanien med koppling till Sverige. En misstänkt huvudman har gripits i Sverige. Det skriver polisen i ett pressmeddelande.

Nationella operativa avdelningen, Noa, har under längre tid bedrivit spanings- och utredningsarbete i nära samarbete med Guardia Civil, spansk polis, och Europol i en samordnad insats mot ett narkotikanätverk i Spanien med koppling till Sverige.

Spansk press uppger att det rör sig om ett narkotika- och vapennätverk som opererat i regionerna Valencia och Murcia där medlemmarna, varav flera personer från Sverige har stoppats.

Den samordnade polisinsatsen gäller misstankar om grov narkotikasmuggling. Hittills har sex personer häktats efter polisen, varav fem i Spanien.

Det var i början av december som en misstänkt huvudman för narkotikanätverket kunde gripas av polisens fokusgrupp i Helsingborg. I samband med gripandet, och vid efterföljande husrannsakningar, beslagtogs en större mängd kontanter samt ett stort antal exklusiva klockor och konst.

-Spansk polis beskriver den utpekade huvudmannen som en nyckelperson i södra Spaniens största narkotika- och penningtvättsnätverk. I Sverige har brottsbekämpande myndigheter i flera år betraktat honom som en strategiskt viktig person inom den grova organiserade brottsligheten säger Christer Nilsson, chef för utredningsenheten på Noa.

Helsingborgs Dagblad uppger att den gripne mannen i Helsingborg är i 50-årsåldern.

Utredningsenheten på Noa utreder nu misstankar om grov narkotikasmuggling under ledning av åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Den misstänkte huvudmannen har begärts utlämnad av Spanien.

(Bild: Arkivbild)