Sveriges ambassadör i Spanien, Lars-Hjalmar Wide, presenterade på måndagen den svenska handlingsplanen mot prostitution och människohandel för sexuellt utnyttjande. Ambassadören gjorde detta i samband med en tvådagarskonferens mot människohandel som behandlade framsteg och utmaningar för framtiden i kampen mot människohandel och sexuellt utnyttjande av kvinnor och flickor. CATW (Coalición contra la Trata de Mujeres) organiserar konferensen som fortsätter under tisdagen skriver nyhetsbyrån Servimedia.

Med vid konferensen är även den spanska regeringens delegat som arbetar mot könsrelaterat våld, Pilar Llop. Hon säger att Spanien är en destination inom människohandel och ett transitland.

Lars-Hjalmar Wide sa under konferensen att ”sexköpslagen har fungerat som ett hinder för människohandel i Sverige. Lagen sänder en tydlig signal att köp av en kvinna för egen njutning inte är acceptabelt, och att lagen har förändrat mentaliteten bland svenskar”.

Det var 1999 som köp av sex blev förbjudet i Sverige vilket gör att kunder bestraffas i samband med prostitution. ”Sexköpare straffas medan kvinnor får hjälp att komma ur prostitution” säger Sveriges ambassadör i Spanien.

Annons

För närvarande arbetar Spanien på en lag mot människohandel för sexuellt utnyttjande.

Enligt en undersökning om prostitutionen i Spanien 2007 är det 15 miljoner män som köper sexuella tjänster. ”Vi är det landet som har den största efterfrågan när det gäller köp av sexuella tjänster i Europa” säger Susana Martínez, president i kommissionen Comisión de Malos Tratos a Mujeres.