Smålänningen Eric Ragnar Sventenius, född Erik Svensson, från Skirö utanför Vetlanda grundade den botaniska trädgården Jardín Botánico Viera y Clavijo på Gran Canaria. 2023 fyller trädgården 70 år. Den räknas till den största botaniska trädgården i Spanien som idag åtnjuter internationell prestige.

Eric Ragnar Sventenius avled den 23 juni 1973 på Gran Canaria. Han var en svensk botanist som främst verkade i Spanien och på Kanarieöarna.

Staty av Eric Ragnor Sventenius i Jardín Botánico Viera y Clavijo, Gran Canaria. (Foto: Felix König)

Presidenten för myndigheten Cabildo de Gran Canaria, Antonio Morales, och Sveriges ambassadör Teppo Tauriainen, uppmärksammade på tisdagen att det nästa år är 70 år sedan Jardín Botánico Viera y Clavijo grundades av den svenske botanikern Erik Ragnor Sventenius.

Teppo Tauriainen beskriver Sventenius som en ”pionjär när det gäller biologisk mångfald och ett fint exempel på vad en person kan göra för att bevara den biologiska mångfalden på Kanarieöarna. Botanikern lämnade Sverige som ung och kom till Spanien på 40-talet, först till Teneriffa och sedan till Gran Canaria. Han såg det som ett uppdrag att bevara öarnas flora och den botaniska trädgården är det bästa exemplet på detta. Det hart blivit en mycket viktig institution”.

Annons

Morales tillägger ”eftersom det 2023 är 50 år sedan Sventenius avled kan jag inte tänka mig en bättre hyllning än att vi uppmärksammar det han stod för och att vi arbetar på hans arv att bli en hållbar modell och bevarar miljön. Ekoturismen blir mer viktig”.

Wikipedia går det att läsa följande om Eric Ragnar Sventenius:

”Efter sexårig folkskola och totalt tolv veckors fortsättningsskola avslutade Erik Svensson sin skolgång med mycket goda betyg. Därefter ägnade han sig åt självstudier och praktik på olika trädgårdar, först i Sverige och sedan utomlands, möjligen i Tyskland och Schweiz. Som 24-åring blev han kallad till Spanien för att bygga upp en botanisk trädgård i Blanes, strax nordost om Barcelona. År 1935 utnämns han till chef över denna trädgård, Jardí Botanic Marimurtra. Trädgården hade grundats 1920 av Karl Faust och Erik Svensson skötte trädgården väl under flera år trots att Spanska inbördeskriget medförde svårigheter. Efter att ha fått sparken (10 september 1940) som chef, troligen till följd av en ekonomisk tvist, gick Erik Svensson i kloster. Här studerade han latin, ordnade i dess herbarium och tog väl hand om dess trädgård. Under denna klostervistelse konverterade han till katolicismen och tog sig namnet Erik Sventenius. År 1943 fick han en botaniktjänst vid Orotavaträdgården på Teneriffa. Hans mission var att utforska den kanariska floran och han drömde snart om att anlägga en trädgård för denna så intressanta flora. 42 år gammal, år 1952, fick Sventenius klartecken för att anlägga en botanisk trädgård på Gran Canaria, en trädgård som officiellt fick namnet Jardín Botanico Viera y Clavijo. Han ansvarade för trädgårdens anläggning och ritade själv flera av byggnaderna. Under resten av sitt liv studerade han floran på de makronesiska öarna och beskrev cirka hundra nya taxa för vetenskapen, varav sextio fortfarande är giltiga. Han var chef för botaniska trädgården fram till sin död den 23 juni 1973 då han blev överkörd av en bil på väg hem till sin bostad”.